tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Portaltjänst ska locka arkitekter till teknikskifte

Penna och papper är sedan länge utbytta till förmån för Cad-ritningar. Nu ska arkitekternas verktygslåda förfinas ytterligare genom en portal som samlar byggmaterial och möbler i digitala Bim-objekt, med information om allt från hållfasthet till isoleringsförmåga. Satsningen leds från World Trade Center i Malmö.

Bim står för Building Information Modelling, en teknik där hela byggprocessen modulleras i 3D-miljö. Exempelvis kan arkitekten på ett tidigt stadium simulera hur solljuset faller genom byggnaden och testa hur olika materialval påverkar inomhusklimatet.

Bakom bolaget BimObjects står Stefan Larsson, pionjär inom Cad och Bim som närmast kom från en position som global försäljningschef för Archicads utvecklare Graphisoft.

— I dag lägger arkitekter mycket tid på att om och om igen rita upp delar som ingår i en byggnation. Vi samlar den informationen i färdiga objekt och gör dem gratis tillgängliga på vår sida, säger han.

Förutom Stefan Larsson finns också schweiziska mjukvaruutvecklaren Abvent med som större delägare. I en nyemission på 1,4 miljoner kronor klev nyligen också den privata investeraren Johannes Reischböck in som ägare. Även han har historik inom Graphisoft och ska nu bygga upp BimObjects verksamhet i Tyskland.

BimObjects har sitt huvudkontor med sex anställda I World Trade Center i Malmö. Tanken är att expandera genom en franchisemodell där ritkontor knyts till verksamheten. Så sent som förra veckan presenterades ett samarbete med Linköpingsbolaget Astacus.

Affärsmodellen bygger på att producenterna betalar för att digitalisera och lägga upp sina produkter på portalen. Bolaget drogs igång i höstas och har redan representanter i tio länder, ambitionen är att få global täckning.

— Vi har inlett en process där vi planerar att ta in ett tvåsiffrigt miljonbelopp under hösten, säger Stefan Larsson.

Joel Lyth

Penna och papper är sedan länge utbytta till förmån för Cad-ritningar. Nu ska arkitekternas verktygslåda förfinas ytterligare genom en portal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.