torsdag 21 november 2024

inloggad som

Hårdbantade Obducats rekonstruktion i hamn

Sedan 1 november befinner sig NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat i rekonstruktion. Rapidus kan i dag berätta att de största borgenärerna accepterat en ackordsuppgörelse. Men det är ett kraftigt reducerat bolag som tar sig ur processen.

För att få igenom rekonstruktionen, där större skulder skrivs ned med 75 procent, krävs att tre fjärdedelar av borgenärerna är med på tåget.

— Vi fick ett medgivande från den sista strategiskt viktiga parten i slutet av förra veckan. I dag räknar jag med att få in papperna till tingrätten, säger rekonstruktören Lennart Atteryd på Ackordscentralen.

Tidigare har tingrätten förlängt rekonstruktionstiden till 3 maj. Med klartecken från borgenärerna är återstoden enligt Lennart Atteryd bara en transportsträcka. Utgångspunkten för ackordsuppgörelsen har varit att verksamheten nu ska kunna drivas vidare utan ytterligare kapitaltillskott.

Under fjoråret minskade Obducatkoncernens förluster från 70,9 miljoner kronor 2010 till 43,8 miljoner. Vägen dit har gått genom hårdbantning av personalstyrkan. Under året gick antalet anställda i koncernen från 61 till 25. Merparten av den kvarvarande personalen finns i Malmö. Några ytterligare besparingsåtgärder är enligt ordförande Henri Bergstrand inte aktuella. Det finns inte heller några beslut om nyfinansiering.

— Vi har passat på att göra en större omstrukturering av organisationen. Även om det har tagit tid och varit kämpigt är vi på väg i rätt riktning nu, säger han till Rapidus.

Obducat grundades 1989 av bland andra Henri Bergstrand och har utvecklat teknik för nanoimprintlitografi.

Joel Lyth

Sedan 1 november befinner sig NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat i rekonstruktion. Rapidus kan i dag berätta att de största borgenärerna accepterat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.