Det är drygt ett år kvar tills spaden sätts i åkern nordost om Lund. Men ESS-projektet följs redan noga av danska byggbolag. Och det kan löna sig, menar ESS-chefen Colin Carlile.
Torben Biilmann, chef för svenska byggjätten NCC:s danska dotterbolag NCC Construction Danmark, hoppas på en aktiv roll i bygget av den nya forskningsanläggningen.
— Vi kan använda oss av resurser från alla delar i NCC-koncernen. Det är upplagt för samarbete över Öresund, säger han.
Även hos Danmarks näst största byggfirma Pihl har projektet börjat få uppmärksamhet. Bland bolagets nuvarande projekt finns bygget av köpcentret Emporia i Hyllie.
— Vi följer ESS-projektet och när vi kan vara med i anbudsgivningen. Vi har redan en massa anläggningsarbeten i Sverige, säger VD Halldór P. Ragnarsson.
ESS VD Colin Carlile, som under många år var chef för neutronforskningsanläggningen ILL i Grenoble, menar att det lönar sig för svenska och danska byggbolag att vara ute i god tid.
— Min erfarenhet säger att när byggbolagen börjar söka information redan innan anbudsförfarandet börjat så har de också bättre chanser, säger han.
Och de lokala byggarna har stora möjligheter att få stor del av miljardkakan.
— Ett av skälen till att ESS är lokaliserat i Lund och Köpenhamn är att den europeiska kommittén noterade att det finns högkvalificerade byggbolag i Öresundsregionen. Vi kan hänvisa till stora projekt som Öresundsbron, Citytunneln i Malmö, Turning Torso och Köpenhamns Opera. Därtill kommer Öresundsregionens starka miljöprofil inom byggande, säger Colin Carlile.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø