söndag 28 april 2024

inloggad som

Doro bygger nätverk av apputvecklare

|  , ,
|  

BARCELONA. Lundabolaget Doro presenterade i går sin första smartphone, på den pågående mobilmässan i Barcelona. Ytterligare en modell är klar för lansering inom en nära framtid, men det är bara början. I planerna finns såväl egna surfplattor som ett helt ekosystem av utvecklare för mobiler riktade mot en åldrande befolkning.

Efter att tidigare enbart tillverkat telefoner för stationärt bruk har Doro sedan 2007 lanserat närmare 15 mobiltelefoner, alla med äldre eller funktionshindrade i fokus. Bolagets första smarthpone har Doros vanliga attribut i form av tangentbord med stora knappar och en särskild SOS-knapp.

Doro arbetar sedan tidigare med andra bolag i Öresundsregionen. SOS-knappens automatiska positionering sköts till exempel av Lundabaserade Combain. Nu håller bolaget på att bygga upp ett nätverk av externa utvecklingsbolag och mobiltjänsteleverantörer med äldrefokus. Bland de första som är med som samarbetspartner finns Göteborgsbaserade Dxapps, som specialanpassat appen Läkemedel för privatpersoner” till Doros telefoner.

— Vi bygger nu upp ett ekosystem för utveckling av hårdvara och mjukvara för äldre. Vi tar hjälp av partner inom såväl hälsosektorn som till exempel inom bank och spelindustri. Här finns massor av möjligheter, säger VD Jérôme Arnaud till Rapidus.

Mobiltelefonerna tillverkas i egen regi och enligt Jérôme Arnaud undersöker bolaget möjligheterna att ta fram en egen surfplatta. Under tiden ska Doros användargränssnitt kunna brukas på andra tillverkares surfplattor.

Ytterligare en Androidtelefon, PhoneEasy 780, är på gång. Den kommer ha särskilt stöd för hälsorelaterade funktioner och larm som automatiskt kan kalla på hjälp. Satsningen kommer efter att Doro i höstas köpte det franska företaget Birdy Technology för 1,3 miljoner euro. Birdy utvecklar en fast anslutning som via mobilnätet kopplar ihop olika sensorer, till exempel röksensorer och handledslarm.

På Doro arbetar idag 75 personer. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen och omsatte förra året 750 miljoner kronor, 18 procent mer än 2010. Bolaget sålde en miljon mobiltelefoner förra året, nästan dubbelt så mycket som året innan.

Anders Frick

BARCELONA. Lundabolaget Doro presenterade i går sin första smartphone, på den pågående mobilmässan i Barcelona. Ytterligare en modell är klar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.