onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Teknikbolag flyttar asiatisk produktion till Sverige

|  ,
|  

Ett år efter lanseringen av sin elektroniska dosa för att mäta tröttheten hos bilister har Köpenhamnsbaserade ASP Technology svårt att hålla jämna steg med efterfrågan. Under 2012 ska produktionen flyttas från Taiwan till Linköping — och växlas upp rejält.

ASP går därmed emot den gängse outsourcingtrenden, där billiga löner lockar västerländska företag att öppna fabriker i Asien.

— Vi är glada att vi kan flytta produktionen så pass nära Köpenhamn. Det kan vi eftersom vi nu strömlinjeformat produktionen så robotar kan sköta det mesta, säger VD Troels M. Palshof.

Produktionen har utvecklats tillsammans med svenska Prevas, med kontor i bland annat Lund, Malmö och Linköping. ASP:s dosa är stor som en hockeypuck och placeras på instrumentbrädan. Inbyggda sensorer håller koll på körningen och i kombination med en riskprofil för varje förare och kontinuerliga reaktionstest beräknar manicken risken för att föraren ska somna vid ratten och varnar när det behövs en paus. Svenska mätningar visar att mer än 20 procent av alla trafikolyckor kan relateras till trötta förare.

ASP:s dosa finns nu på marknaden i Danmark, Storbritannien och Belgien, där en kampanj från en belgisk bilistorganisation i det närmaste tömde varulagret.

— Vi letar också efter sex internationella distributörer och ska bland annat ut i Sverige, Tyskland, Australien och Nordamerika. Brasilien är intressant, men vi har tvingats stänga försäljningen till Brasilien via vår hemsida tills vi har fått igång ny produktion, säger Troels M. Palshof.

Utöver den fysiska produkten säljer ASP även sin teknik som en app till Iphone. En Android-version är under utveckling. Bolaget har tolv anställda i Köpenhamn. Några försäljningssiffror vill Troels M. Palshof inte uppge. Totalt har 20 miljoner danska kronor i riskkapital investerats i bolaget, som ännu är långt ifrån svarta siffror i resultaträkningen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett år efter lanseringen av sin elektroniska dosa för att mäta tröttheten hos bilister har Köpenhamnsbaserade ASP Technology svårt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.