måndag 7 oktober 2024

inloggad som

Efter nedskärningarna: MultiQ anställer igen

Bildskärmsbolaget MultiQ i Malmö vänder till vinst för helåret 2011. Sedan i somras har försäljningen gått uppåt — och nu börjar VD Anders Laurin nyanställa igen. På Stockholmsbörsen rusar aktien.

Efter framgångar 2008 och 2009 präglades 2010 av neddragningar för MultiQ. Flera kundprojekt sköts på framtiden och dessutom annullerades delar av en stororder.

Nu har det vänt. Företaget redovisar en vinst före skatt på 0,5 miljoner kronor för 2011 jämfört med förlusten på 11,2 miljoner året innan. Orderstocken per den siste december var 11,9 miljoner, jämfört med 4,8 miljoner 2010. Nyligen rekryterades en säljare och ytterligare en ingenjör till utvecklingsavdelningen i Malmö anställs inom kort.

MultiQ är inriktat på hård- och mjukvara för digital skyltning i butiker, så kallad digital signage, ett område som spåddes en lysande utveckling för bara några år sedan.

— Idag kan vi konstatera att det fanns en liten bubbla inom digital signage. Det har tagit längre tid för marknaden att mogna fram än vad vi trodde. Istället för en årlig tillväxt på 40 procent, som det talades om 2007-2008, räknar vi med en tillväxt på 10-15 procent framöver, säger Anders Laurin till Rapidus.

Bland kunderna finns Svenska Spel och sportfiskesäljaren Abu Garcia. Under fjolåret tog även det nya sortimentet inom videoövervakning fart. Bolaget säljer digitaldekodrar och tryckkänsliga bildskärmar för realtidsbevakning av exempelvis entrédörrar.

Börsen gjorde tummen upp för tisdagsmorgonens rapport. Aktien steg snabbt nära 30 procent, för att vid lunchtid ha fallit tillbaka till 12 procent upp.

MultiQ grundades 1998 och har idag 23 anställda. 19 finns i Malmö, övriga på säljkontor i England och Norge. I styrelsen sitter Mats Lindoff, Charlotta Falvin, Lotta Lundén och ordföranden Lennart Pihl, som också är vice ordförande i Readsoft.

Kristian Svensson

Bildskärmsbolaget MultiQ i Malmö vänder till vinst för helåret 2011. Sedan i somras har försäljningen gått uppåt — och nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.