tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ConnectBlue växer starkt — tar medtek-affär

Elektronikföretaget ConnectBlue i Malmö har utvecklat en ny Bluetoothmodul, baserad på den nya energisnåla standarden Bluetooth 4.0. Första kunden är Göteborgsbaserade Tridentify som använder tekniken för att övervaka kvaliteten i blodbanker vid operationer.

Tridentifys produkt innehåller förutom ett trådlöst kommunicerande Bluetoothchip även termometer och accelerometer, som gör det möjligt att ha full koll på blodets livslängd. För varje grad över kylrumstemperatur åldras blodet snabbare. Tridentify gjuter in chipet i en förpackning som går att diska och därefter återanvända.

Bluetooth kräver ström varje gång chipet sänder eller tar emot data. Knepet för att hålla strömförbrukningen nere är dels att skicka väldigt korta meddelanden, dels att ”väcka” chipet precis innan det ska användas och låta det gå ner i ”dvala” igen direkt efteråt.

— Chipet kan även användas i en mängd olika konsumentprodukter, till exempel som stegräknare eller för att mäta pulsen och skicka till en insamlingsenhet, säger ConnectBlues VD Rolf Nilsson.

Många av konkurrenterna utgår från lågkostnadsländer, men för ConnectBlues del sköts både design och produktion i Malmö. Kontraktstillverkning, OEM, står för mer än 90 procent av affärerna. I dag har bolaget 5.000 kunder, bland dem ABB, Atlas Copco, Emerson och Leica. År 2006 öppnades kontor i USA och 2009 i Tyskland.

Trots att ConnectBlue säljer flera hundratusen enheter är det inte massmarknaden som är målet. Istället inriktar sig bolaget mot kunder med utrustning som ställer krav robust dataöverföring och kräver certifiering av olika slag.

I fjol omsattes cirka 90 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 65 miljoner år 2010. Siffrorna är inte helt färdiga, men pekar mot en vinst på omkring 9 miljoner, vilket är en rejäl ökning från 2010 då resultatet blev 1,5 miljoner. Företaget har under samma tid växt från 30 till 35 anställda.

Största ägare är affärsmannen Jan Barchan genom bolaget Briban Invest. Övriga delägare är Phoenix Contact, Schneider Electric och VD Rolf Nilsson.

Anders Frick

Elektronikföretaget ConnectBlue i Malmö har utvecklat en ny Bluetoothmodul, baserad på den nya energisnåla standarden Bluetooth 4.0. Första kunden är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.