tisdag 7 maj 2024

inloggad som

ConnectBlue växer starkt — tar medtek-affär

Elektronikföretaget ConnectBlue i Malmö har utvecklat en ny Bluetoothmodul, baserad på den nya energisnåla standarden Bluetooth 4.0. Första kunden är Göteborgsbaserade Tridentify som använder tekniken för att övervaka kvaliteten i blodbanker vid operationer.

Tridentifys produkt innehåller förutom ett trådlöst kommunicerande Bluetoothchip även termometer och accelerometer, som gör det möjligt att ha full koll på blodets livslängd. För varje grad över kylrumstemperatur åldras blodet snabbare. Tridentify gjuter in chipet i en förpackning som går att diska och därefter återanvända.

Bluetooth kräver ström varje gång chipet sänder eller tar emot data. Knepet för att hålla strömförbrukningen nere är dels att skicka väldigt korta meddelanden, dels att ”väcka” chipet precis innan det ska användas och låta det gå ner i ”dvala” igen direkt efteråt.

— Chipet kan även användas i en mängd olika konsumentprodukter, till exempel som stegräknare eller för att mäta pulsen och skicka till en insamlingsenhet, säger ConnectBlues VD Rolf Nilsson.

Många av konkurrenterna utgår från lågkostnadsländer, men för ConnectBlues del sköts både design och produktion i Malmö. Kontraktstillverkning, OEM, står för mer än 90 procent av affärerna. I dag har bolaget 5.000 kunder, bland dem ABB, Atlas Copco, Emerson och Leica. År 2006 öppnades kontor i USA och 2009 i Tyskland.

Trots att ConnectBlue säljer flera hundratusen enheter är det inte massmarknaden som är målet. Istället inriktar sig bolaget mot kunder med utrustning som ställer krav robust dataöverföring och kräver certifiering av olika slag.

I fjol omsattes cirka 90 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 65 miljoner år 2010. Siffrorna är inte helt färdiga, men pekar mot en vinst på omkring 9 miljoner, vilket är en rejäl ökning från 2010 då resultatet blev 1,5 miljoner. Företaget har under samma tid växt från 30 till 35 anställda.

Största ägare är affärsmannen Jan Barchan genom bolaget Briban Invest. Övriga delägare är Phoenix Contact, Schneider Electric och VD Rolf Nilsson.

Anders Frick

Elektronikföretaget ConnectBlue i Malmö har utvecklat en ny Bluetoothmodul, baserad på den nya energisnåla standarden Bluetooth 4.0. Första kunden är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.