torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Från miljard till miljon — i dag avgörs Obducats rekonstruktion

I dag kan fordringsägarna avgöra NGM-noterade Obducats framtida öde. Som mest värderades nanoteknikkoncernen till miljardbelopp — vid en konkurs beräknar rekonstruktören tillgångarna nu till två miljoner kronor.

I den pågående ackordsuppgörelsen, som Rapidus tagit del av, erbjuds de större fordringsägarna ett ackord på 25 procent som ska betalas inom 60 dagar. Senast i dag ska fordringsägarna ta ställning till förslaget.

Lennart Atteryd på Ackordscentralen leder rekonstruktionen. I ett yttrande i ackordsförslaget drar han slutsatsen att oprioriterade fordringsägare vid ”en konkurs endast skulle kunna påräkna en mindre utdelning för sina fordringar och att en fortsatt rekonstruktion ger möjlighet till ett betydligt bättre utfall för både prioriterade och oprioriterade fordringsägare”.

Aktiekursen har varit under press under lång tid och med nuvarande kurs värderas Obducat till 17,2 miljoner kronor. Vid en konkurs uppskattas tillgångar inklusive patent vara värt 2,1 miljoner, samtidigt uppgår de oprioriterade borgenärernas fordringar till 22 miljoner.

Obducat har utvecklat teknik för nanoimprintlitografi. Försäljningen har dock aldrig tagit fart och efter en misslyckad nyemission i våras gick bolaget in i akut finansiell kris. Under hösten har dotterbolaget Obducat Technologies rekonstruerats och sedan november är också moderbolaget under rekonstruktion. 

I slutet av förra veckan meddelade Obducats huvudägare ENI att de stämplar om delar av sitt innehav av röststarka A-aktier till B-aktier. På så sätt undviker ENI den budplikt som Finansinspektionen har krävt sedan oktober 2011 då ENI flaggade för att de representerar mer än 30 procent av rösttalet i Obducat.

I dag meddelades att den planerade bokslutskommunikén är framskjuten, från den 10 februari till den 2 mars.

Joel Lyth

I dag kan fordringsägarna avgöra NGM-noterade Obducats framtida öde. Som mest värderades nanoteknikkoncernen till miljardbelopp — vid en konkurs beräknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.