torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Från miljard till miljon — i dag avgörs Obducats rekonstruktion

I dag kan fordringsägarna avgöra NGM-noterade Obducats framtida öde. Som mest värderades nanoteknikkoncernen till miljardbelopp — vid en konkurs beräknar rekonstruktören tillgångarna nu till två miljoner kronor.

I den pågående ackordsuppgörelsen, som Rapidus tagit del av, erbjuds de större fordringsägarna ett ackord på 25 procent som ska betalas inom 60 dagar. Senast i dag ska fordringsägarna ta ställning till förslaget.

Lennart Atteryd på Ackordscentralen leder rekonstruktionen. I ett yttrande i ackordsförslaget drar han slutsatsen att oprioriterade fordringsägare vid ”en konkurs endast skulle kunna påräkna en mindre utdelning för sina fordringar och att en fortsatt rekonstruktion ger möjlighet till ett betydligt bättre utfall för både prioriterade och oprioriterade fordringsägare”.

Aktiekursen har varit under press under lång tid och med nuvarande kurs värderas Obducat till 17,2 miljoner kronor. Vid en konkurs uppskattas tillgångar inklusive patent vara värt 2,1 miljoner, samtidigt uppgår de oprioriterade borgenärernas fordringar till 22 miljoner.

Obducat har utvecklat teknik för nanoimprintlitografi. Försäljningen har dock aldrig tagit fart och efter en misslyckad nyemission i våras gick bolaget in i akut finansiell kris. Under hösten har dotterbolaget Obducat Technologies rekonstruerats och sedan november är också moderbolaget under rekonstruktion. 

I slutet av förra veckan meddelade Obducats huvudägare ENI att de stämplar om delar av sitt innehav av röststarka A-aktier till B-aktier. På så sätt undviker ENI den budplikt som Finansinspektionen har krävt sedan oktober 2011 då ENI flaggade för att de representerar mer än 30 procent av rösttalet i Obducat.

I dag meddelades att den planerade bokslutskommunikén är framskjuten, från den 10 februari till den 2 mars.

Joel Lyth

I dag kan fordringsägarna avgöra NGM-noterade Obducats framtida öde. Som mest värderades nanoteknikkoncernen till miljardbelopp — vid en konkurs beräknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]