tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Neo Technology årets Rapidusföretag

Malmöbaserade Neo Technologys teknik för flexibla databaser har inte bara lockat IT-jättar som Adobe och Cisco. Rapidusjuryn är minst lika begeistrad och på tisdagskvällen fick bolaget ta emot priset som årets Rapidusbolag.

Runt 10.000 utvecklare i månaden laddar ner Neo Technologys mjukvara för grafdatabaser för att bygga egna applikationer ovanpå, enligt bolagets egna siffror. Det som lockar är strukturen, genom att dataposterna är organiserade i grafer med noder och kopplingar snarare än traditionella tabeller kan nätverksrelaterad information lagras och hämtas på ett enklare sätt, vilket bland annat kommer till nytta i sociala nätverk.

Efter tio års arbete är det ingen överdrift att säga att proppen lossnade rejält för Neo Technology under 2011. Bolaget gick från 10 till närmare 30 anställda, fick ett antal storbolag som nya kunder och tog in tio miljoner dollar i riskkapital, något Rapidusjuryn tagit fasta på i sitt arbete.

— Neo Technology har maxat alla våra kriterier om innovationshöjd och affärsmodell. Och de har en ekonomisk plattform av kunniga riskkapitalister som ger oss QlikTech-vibbar, sa jurymedlemmen Björn H. Lindbäck.

Strax därefter smet han bakom trumsetet för att tillsammans med Graffiti Soul Band ge Neo Technology en rock-fanfar som satte de inre organen i svängning.

På ett sätt var det i elfte timmen Neo Technology fick priset, bolaget har under året flyttat huvudkontoret till Silicon Valley och VD Emil Eifrém tackade för priset genom ett videoklipp han spelat in när han fick veta att Neo Technology låg nära till hands att vinna.

— Det har varit ett fantastiskt år då vi flyttat från ”a garage in southern Sweden” till USA. Men mitt hjärta klappar fortfarande för Malmö, där borde vi bygga Europas Silicon Valley, sa han från kontoret i San Fransisco.

Rapidus Jan Wifstrand avslöjade att juryn hade en andra favorit som kommit mycket nära att vinna, medicinteknikbolaget Dignitana i Lund som utvecklat en mössa för att kyla skalpen hos cancerpatienter och därmed minimera hårbortfallet under cellgiftsbehandling.

Även i år delade juryn ut ett ”Friskt vågat”-pris till en individ eller organisation som gått mot strömmen. I år gick priset till Mats Johansson för hans satsning på Framtidslyftet, en stiftelse där privatpersoner skänker pengar som satsas på lovande företag i regionen. Utöver äran fick Mats Johansson med sig hem en vindmätare, för att kunna veta när motvinden är som störst.

Mer än 150 personer hade samlats i nattklubben Klaffbrons opolerade lokaler för att fira Rapidus tolfte födelsedag. I minglet syntes bland andra MultiQs marknadschef Joacim Tullberg, Job & Magts chefredaktör Johan Wessman och Karolina Davidsson, VD på Halmstad kommuns näringslivsbolag.

Klicka här för att komma till ett snabbt bildreportage från kvällen.

Erik Olausson

Malmöbaserade Neo Technologys teknik för flexibla databaser har inte bara lockat IT-jättar som Adobe och Cisco. Rapidusjuryn är minst lika begeistrad och på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.