söndag 12 maj 2024

inloggad som

Neo Technology årets Rapidusföretag

Malmöbaserade Neo Technologys teknik för flexibla databaser har inte bara lockat IT-jättar som Adobe och Cisco. Rapidusjuryn är minst lika begeistrad och på tisdagskvällen fick bolaget ta emot priset som årets Rapidusbolag.

Runt 10.000 utvecklare i månaden laddar ner Neo Technologys mjukvara för grafdatabaser för att bygga egna applikationer ovanpå, enligt bolagets egna siffror. Det som lockar är strukturen, genom att dataposterna är organiserade i grafer med noder och kopplingar snarare än traditionella tabeller kan nätverksrelaterad information lagras och hämtas på ett enklare sätt, vilket bland annat kommer till nytta i sociala nätverk.

Efter tio års arbete är det ingen överdrift att säga att proppen lossnade rejält för Neo Technology under 2011. Bolaget gick från 10 till närmare 30 anställda, fick ett antal storbolag som nya kunder och tog in tio miljoner dollar i riskkapital, något Rapidusjuryn tagit fasta på i sitt arbete.

— Neo Technology har maxat alla våra kriterier om innovationshöjd och affärsmodell. Och de har en ekonomisk plattform av kunniga riskkapitalister som ger oss QlikTech-vibbar, sa jurymedlemmen Björn H. Lindbäck.

Strax därefter smet han bakom trumsetet för att tillsammans med Graffiti Soul Band ge Neo Technology en rock-fanfar som satte de inre organen i svängning.

På ett sätt var det i elfte timmen Neo Technology fick priset, bolaget har under året flyttat huvudkontoret till Silicon Valley och VD Emil Eifrém tackade för priset genom ett videoklipp han spelat in när han fick veta att Neo Technology låg nära till hands att vinna.

— Det har varit ett fantastiskt år då vi flyttat från ”a garage in southern Sweden” till USA. Men mitt hjärta klappar fortfarande för Malmö, där borde vi bygga Europas Silicon Valley, sa han från kontoret i San Fransisco.

Rapidus Jan Wifstrand avslöjade att juryn hade en andra favorit som kommit mycket nära att vinna, medicinteknikbolaget Dignitana i Lund som utvecklat en mössa för att kyla skalpen hos cancerpatienter och därmed minimera hårbortfallet under cellgiftsbehandling.

Även i år delade juryn ut ett ”Friskt vågat”-pris till en individ eller organisation som gått mot strömmen. I år gick priset till Mats Johansson för hans satsning på Framtidslyftet, en stiftelse där privatpersoner skänker pengar som satsas på lovande företag i regionen. Utöver äran fick Mats Johansson med sig hem en vindmätare, för att kunna veta när motvinden är som störst.

Mer än 150 personer hade samlats i nattklubben Klaffbrons opolerade lokaler för att fira Rapidus tolfte födelsedag. I minglet syntes bland andra MultiQs marknadschef Joacim Tullberg, Job & Magts chefredaktör Johan Wessman och Karolina Davidsson, VD på Halmstad kommuns näringslivsbolag.

Klicka här för att komma till ett snabbt bildreportage från kvällen.

Erik Olausson

Malmöbaserade Neo Technologys teknik för flexibla databaser har inte bara lockat IT-jättar som Adobe och Cisco. Rapidusjuryn är minst lika begeistrad och på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen