lördag 20 april 2024

inloggad som

QuickCool förhandlar med köpare

Medicinteknikbolaget QuickCool på Ideon ska säljas. Beslutet fattades sent 2011 av ägarna, bland dem CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed. I dag har förhandlingarna kokats ner till ett fåtal intresserade köpare.

Så sent som i slutet av 2010 investerade de namnkunniga huvudägarna 13 miljoner kronor i QuickCool för att bekosta kliniska studier. Totalt sedan starten har 60 miljoner kronor satsats i bolaget.

— Avsikten har hela tiden varit att ta nästa steg, slututveckling och lansering av produkten, i samarbete med någon annan. Men vi är ett så litet bolag att det passar väl för någon att köpa alltihop och lägga in det i en större organisation, säger styrelsemedlemmen Stefan Olofsson från SEB Venture Capital.

QuickCool har utvecklat en teknik för att kyla hjärnan med katetrar i näshålan, främst i samband med hjärtstopp då detta minskar risken för hjärnskador på grund av syrebrist. I dag används oftast kyldräkter, som är mer i vägen vid andra undersökningar och behandlingar.

Under 2011 genomförde QuickCool en klinisk studie på patienter med hjärtstopp. Den var tänkt att omfatta tjugo patienter men man kom bara upp i åtta. En annan studie utfördes i Köpenhamn på patienter som drabbats av hög feber på grund av skallskador. Båda studierna visade enligt bolaget goda resultat.

QuickCools fyra anställda har under det gångna året lämnat verksamheten. Förra veckan slutade VD Christer Jacobsson och blev Tysklandsansvarig för laseroperationsföretaget Memira. VD-posten övertas istället av styrelseledamoten Lennart Sjölund, grundare av bolaget ErySave och tidigare VD i Jolife. QuickCool fortsätter att driva ett utvecklingsprojekt kring stroke under ledning av Lennart Sjölund och Tadeusz Wieloch, professor i neurobiologi vid Lunds universitet.

Bland QuickCools konkurrenter finns BeneChill, med verksamhet i USA och Schweiz, som har utvecklat en liknande näskylningsteknik som marknadsförs i ett fåtal europeiska länder. I Lund har Aktietorgsnoterade Dignitana knoppat av dotterbolaget BrainCool för att vidareutveckla bolagets kylmössa — som i dag använd för att minska håravfall vid cancerbehandlingar — för hjärnkylning.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget QuickCool på Ideon ska säljas. Beslutet fattades sent 2011 av ägarna, bland dem CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.