torsdag 21 november 2024

inloggad som

Obducats storägare hotas av likvidation

Situationen blir allt snårigare för NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat. Rapidus kan i dag berätta att storägaren European Nano Invest hotas av likvidation efter allvarliga brister i årsredovisningen.

Det är ENI:s årsredovisning för 2010 som trots flera påpekanden från Bolagsverket ännu inte är fullständig. Bland annat saknas helt revisionsberättelse. Nu har ENI fått till 7 maj på sig att komma in med en fullständig årsredovisning, annars tvångslikvideras bolaget.

Bakom ENI står flera av nyckelpersonerna i Obducat, däribland ordföranden Henri Bergstrand, VD:n Patrik Lundström och nanoteknikprofessorn Lars Montelius. ENI är redan satt under press av Finansinspektionen, som kräver att ENI senast i dag lägger ett bud på Obducat eftersom bolaget och närstående personer tillsammans kontrollerar 47,5 procent av rösterna i Obducat, klart över budpliktsgränsen på 30 procent.

Situationen kompliceras ytterligare av att Obducat i början av november 2011 ansökte om rekonstruktion efter att en emission tidigare under året bara tecknats till 23 procent. Med hänsyn till den pågående rekonstruktionen har ENI begärt dispens från budplikten, något som Aktiemarknadsnämnden avslog.

Någon överklagan av beslutet om budplikt hade vid lunchtid inte nått Finansinspektionen. Vilka åtgärder myndigheten tänker vidta om ENI inte fullföljer sin budplikt vill presschef Jonatan Holst inte kommentera.

Rapidus har utan framgång sökt representanter för ENI.

Obducat grundades i slutet av 1980-talet och utvecklar teknik för nanoimprintlitografi till en rad tillämpningar. Så sent som för ett år sedan hade bolaget ett 60-tal anställda varav runt 40 i Malmö. Försäljningen har dock aldrig tagit fart och genom åren har förlusterna hopat sig.

Joel Lyth

Situationen blir allt snårigare för NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat. Rapidus kan i dag berätta att storägaren European Nano Invest hotas av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.