fredag 29 mars 2024

inloggad som

Obducats storägare hotas av likvidation

Situationen blir allt snårigare för NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat. Rapidus kan i dag berätta att storägaren European Nano Invest hotas av likvidation efter allvarliga brister i årsredovisningen.

Det är ENI:s årsredovisning för 2010 som trots flera påpekanden från Bolagsverket ännu inte är fullständig. Bland annat saknas helt revisionsberättelse. Nu har ENI fått till 7 maj på sig att komma in med en fullständig årsredovisning, annars tvångslikvideras bolaget.

Bakom ENI står flera av nyckelpersonerna i Obducat, däribland ordföranden Henri Bergstrand, VD:n Patrik Lundström och nanoteknikprofessorn Lars Montelius. ENI är redan satt under press av Finansinspektionen, som kräver att ENI senast i dag lägger ett bud på Obducat eftersom bolaget och närstående personer tillsammans kontrollerar 47,5 procent av rösterna i Obducat, klart över budpliktsgränsen på 30 procent.

Situationen kompliceras ytterligare av att Obducat i början av november 2011 ansökte om rekonstruktion efter att en emission tidigare under året bara tecknats till 23 procent. Med hänsyn till den pågående rekonstruktionen har ENI begärt dispens från budplikten, något som Aktiemarknadsnämnden avslog.

Någon överklagan av beslutet om budplikt hade vid lunchtid inte nått Finansinspektionen. Vilka åtgärder myndigheten tänker vidta om ENI inte fullföljer sin budplikt vill presschef Jonatan Holst inte kommentera.

Rapidus har utan framgång sökt representanter för ENI.

Obducat grundades i slutet av 1980-talet och utvecklar teknik för nanoimprintlitografi till en rad tillämpningar. Så sent som för ett år sedan hade bolaget ett 60-tal anställda varav runt 40 i Malmö. Försäljningen har dock aldrig tagit fart och genom åren har förlusterna hopat sig.

Joel Lyth

Situationen blir allt snårigare för NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat. Rapidus kan i dag berätta att storägaren European Nano Invest hotas av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]