Kort sagt: Tillväxten i Skåne är inte bäst i klassen. Sett till antalet invånare är den inte ens medelmåttig. Det iskalla beskedet från OECD punkterar föreställningen om Sydsverige som expansiv region utöver det vanliga. Nu krävs satsningar på bred front.
Av Kristian Svensson, chefredaktör
Det är i Skåne det händer. Här vid Öresund, en av världens mest dynamiska regioner, är kompetens vårt mellannamn och är vi inte bäst så är det bara en tidsfråga innan vi blir det.
Ja, vårt självförtroende har sannerligen varit gott senaste åren, men nu börjar bilden krackelera.
Även om tillväxten i Skåne står sig bra internationellt ligger den bara på svenska genomsnittet, under den i Göteborg och markant sämre än i Stockholm. Siffrorna hålls uppe av en ökad inflyttning men sett till BNP per capita hamnar Skåne under medel tillsammans med bland andra Dalarna och Västernorrland.
Det är Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) som precis före julhelgen la fram sin första rapport från den territorial review som Region Skåne beställt för att få koll på läget inför utvecklingsprogrammet 2014-2020. Det kaxiga slutmålet: att göra Skåne till Europas mest innovativa region.
Siffrorna avser en period från mitten av 1990-talet fram till 2008, en tid när den allmänna bilden av Skånes utveckling var positiv till mycket positiv. Regionen klarade IT-krisen år 2000 bättre än exempelvis Stockholm. Sedan dess har vi lärt oss utnyttja Öresundsbron och fastighetspriserna har skjutit i höjden. I dag står vi med en splitterny citytunnel och har ESS och Max IV runt hörnet.
Infrastrukturmässigt är Skåne ett enda storstadsområde. Pendlarresor tar sällan längre tid än i Stockholm. Vi borde ligga bättre till i statistiken och ska absolut inte spela i samma liga som glesbygden i norr.
Men skånsk industri har en stor andel tjänsteföretag, bland annat inom finansiell sektor och fastighetsbranschen, där det är svårt att skapa den där riktiga tillväxten. Industrin tenderar att vara mer stödjande än producerande, konstaterar OECD.
Många företag har jämförelsevis korta värdekedjor. Forskning är vanligt, men färre täcker hela produktcykeln från utveckling till fullskalig tillverkning och försäljning, en process där förädlingsvärdet byggs på efter hand.
Vidare har Skåne många patent per capita, men bolag med 10-15 anställda har ändå svårt att expandera.
Vår befolkning ökar starkt. Arbetskraften går dock inte in i högproduktiva branscher, utan hamnar ofta i serviceroller för just den växande befolkningen. En stor del fastnar också utanför arbetsmarknaden. Sysselsättningsgraden i Skåne är den lägsta i landet och enligt färsk statistik från Region Skåne ökar gapet gentemot övriga Sverige.
Detta mönster måste brytas.
Ingångsvinkeln för denna snabbanalys är tillväxt, men oroligheterna i Malmö har på ett katastrofalt sätt satt fingret på välfärdens misslyckande och socialt utanförskap. Utvecklingen tvättar sakta men säkert ur det varumärke av attraktiv metropol som Malmö lyckats återupprätta efter sin industrikris.
Innovationsstrategier för spjutspetsbolag är viktigt, men det är helt avgörande att vi också satsar brett på utbildning. Bland annat behöver utlandsfödda nya möjligheter att etablera sig i kvalificerade arbeten.
En växande befolkning är positivt, men för att få upp produktiviteten måste vi använda resurserna rätt.
Detta är verkligen inga nyheter. OECD:s rapport lyckas ändå ge självkänslan en knäck. Det gör lite ont, samtidigt som ambitiösa mål kräver full medvetenhet om förutsättningarna för att få upp alla på tå.