tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Storägare pressas till bud på Obducat

Mitt under pågående rekonstruktion av nanoteknikbolaget Obducat i Malmö kan storägaren European Nano Invest (ENI) tvingas köpa hela verksamheten. Kring julhelgen avslog Aktiemarknadsnämnden en ansökan om dispens och ENI har nu mindre än en vecka på sig att fullfölja budplikten.

Under hösten har problemen hopat sig i Obducatkoncernen. Strax efter att Obducat Technologies avslutat sin rekonstruktion tvingades moderbolaget Obducat AB gå samma väg. Bakgrunden är krav från konvertibelinnehavare samtidigt som ENI inte klarat att fullfölja garantiåtaganden från en emission i Obducat under våren 2011. Bakom ENI står flera nyckelpersoner i Obducat, däribland ordföranden Henri Bergstrand, VD:n Patrik Lundström och nanoteknikprofessorn Lars Montelius.

Redan i oktober kom ENI med ett flaggningsmeddelande om att bolaget tillsammans med närstående hade en ägarandel på 47,5 procent i Obducat. Då gränsen för budplikt ligger på 30 procent skulle ENI därmed inom fyra veckor lämna in ett uppköpserbjudande för resterande aktier för granskning av Finansinspektionen.

Istället ansökte ENI i början av november om dispens hos Aktiemarknadsnämnden med hänvisning till den rekonstruktion som Obducat fortfarande befinner sig i. Den ansökan avslogs dock och enligt Finansinspektionens föreläggande har ENI fram till och med tisdag på sig att lägga bud på samtliga aktier i Obducat eller minska sitt innehav av röststarka aktier till under budpliktsgränsen.

Henri Bergstrand vill på onsdagsförmiddagen inte uttala sig om hur ENI kommer agera.

— I eftermiddag har vi ett styrelsemöte i ENI där vi ska ta ställning till om vi ska överklaga beslutet, lägga ett bud eller minska vårt innehav av A-aktier, säger han.

Joel Lyth

Mitt under pågående rekonstruktion av nanoteknikbolaget Obducat i Malmö kan storägaren European Nano Invest (ENI) tvingas köpa hela verksamheten. Kring […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?