tisdag 23 april 2024

inloggad som

Storägare pressas till bud på Obducat

Mitt under pågående rekonstruktion av nanoteknikbolaget Obducat i Malmö kan storägaren European Nano Invest (ENI) tvingas köpa hela verksamheten. Kring julhelgen avslog Aktiemarknadsnämnden en ansökan om dispens och ENI har nu mindre än en vecka på sig att fullfölja budplikten.

Under hösten har problemen hopat sig i Obducatkoncernen. Strax efter att Obducat Technologies avslutat sin rekonstruktion tvingades moderbolaget Obducat AB gå samma väg. Bakgrunden är krav från konvertibelinnehavare samtidigt som ENI inte klarat att fullfölja garantiåtaganden från en emission i Obducat under våren 2011. Bakom ENI står flera nyckelpersoner i Obducat, däribland ordföranden Henri Bergstrand, VD:n Patrik Lundström och nanoteknikprofessorn Lars Montelius.

Redan i oktober kom ENI med ett flaggningsmeddelande om att bolaget tillsammans med närstående hade en ägarandel på 47,5 procent i Obducat. Då gränsen för budplikt ligger på 30 procent skulle ENI därmed inom fyra veckor lämna in ett uppköpserbjudande för resterande aktier för granskning av Finansinspektionen.

Istället ansökte ENI i början av november om dispens hos Aktiemarknadsnämnden med hänvisning till den rekonstruktion som Obducat fortfarande befinner sig i. Den ansökan avslogs dock och enligt Finansinspektionens föreläggande har ENI fram till och med tisdag på sig att lägga bud på samtliga aktier i Obducat eller minska sitt innehav av röststarka aktier till under budpliktsgränsen.

Henri Bergstrand vill på onsdagsförmiddagen inte uttala sig om hur ENI kommer agera.

— I eftermiddag har vi ett styrelsemöte i ENI där vi ska ta ställning till om vi ska överklaga beslutet, lägga ett bud eller minska vårt innehav av A-aktier, säger han.

Joel Lyth

Mitt under pågående rekonstruktion av nanoteknikbolaget Obducat i Malmö kan storägaren European Nano Invest (ENI) tvingas köpa hela verksamheten. Kring […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad