torsdag 21 november 2024

inloggad som

Miljonförlust för TFS efter misstänkt bokföringsbrott

Lundabaserade kontraktsforskningskoncernen TFS har förlorat närmare 20 miljoner kronor på svindel i sitt finska bolag. Den tidigare ledningen för dotterbolaget är nu polisanmäld och skadeståndsanspråk riktade mot revisorerna.

I den försenade årsredovisningen för 2010, som nu registrerats hos Bolagsverket, skriver koncernen att de finansiella brotten är omfattande. Ledningen för det finska dotterbolaget ska under flera år ha manipulerat intäkter och utgifter i bokföringen och använt bolagets pengar för privata ändamål.

— De hade använt pengarna till rallyverksamhet. Det hela upptäcktes när kassaflödet inte stämde överens med resultatutvecklingen, säger koncernens finanschef Christian Lindholm till Rapidus.

När Rapidus når den tidigare VD:n för det finska dotterbolaget vill han inte kommentera ärendet med hänvisning till pågående polisutredning.

2010 omsatte TFS-koncernen 275 miljoner kronor, en minskning med drygt 50 miljoner från året före. Resultatet landade på minus 25 miljoner, men enligt Christian Lindholm står oegentligheterna i Finland för cirka 80 procent av den förlusten.

— Finansiellt kan vi hantera det i gruppen, men det har slukat stora resurser och lett till mycket hög personalomsättning i det finska dotterbolaget, säger han.

Med knappt 500 anställda, varav 130 i Sverige, är TFS en av Nordens största kontraktsforskare. Bland kunderna märks Pfizer, Glaxosmithkline och AstraZeneca. Totalt finns koncernen i ett tiotal länder. Det finska dotterbolaget har i dag 17 anställda.

Första halvåret i år har resultatet förbättrats, uppger Christian Lindholm. Medan omsättningen var i paritet med 2010 gjorde koncernen en vinst före skatt och avskrivningar på 10,9 miljoner kronor. TFS ägs i sin helhet av koncernchefen och grundaren Daniel Spasic.


Erik Olausson, Lisa Kirsebom och Kristian Svensson

Lundabaserade kontraktsforskningskoncernen TFS har förlorat närmare 20 miljoner kronor på svindel i sitt finska bolag. Den tidigare ledningen för dotterbolaget är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.