torsdag 21 november 2024

inloggad som

LTH-avknoppning räknar bilar åt Malmö stad

Ett halvår efter grundandet är LTH-avknoppningen Trafvid fortfarande en liten låda. Men sedan bolaget fått Malmö stad som första kund för sin mjukvara för automatisk trafikanalys har intresset väckts hos fler kommuner.

Trafvids mjukvara används för att automatiskt analysera och sortera ut olika trafiksituationer ur videoströmmar från övervakningskameror. Tekniken bygger på bildanalys och har tagits fram i samarbete med matematikforskare vid LTH.

— I Malmö stads fall handlar det om en slags avancerad trafikräkning, de vill inte bara se hur många bilar eller cyklar som passerar en viss korsning utan även hur de svänger eller rör sig i korsningen, säger Thomas Jonsson.

Han är liksom medgrundaren Aliaksei Laureshyn trafikforskare vid Lunds teknisk högskolas institution för teknik och samhälle. En tredje medgrundare hittade de i Janice Tan, som har en bakgrund som IT-säljare i USA men även studerat vid Lunds universitets magisterprogram i entreprenörskap. David Svensson, grundare till det tidigare IT-bolaget Wayfinder i Lund, har varit med som delägare och styrelseordförande under uppstartsfasen men har nu sålt sitt innehav och är på väg att lämna styrelsen, uppger Thomas Jonsson.

Fortfarande tar ingen av grundarna ut någon lön ur Trafvid, och såväl Thomas Jonsson som Aleksei Laureshyn lägger huvuddelen av sin tid på sina forskartjänster vid LTH. Enligt Thomas Jonsson för bolaget dock samtal med flera potentiella kunder, såväl kommuner som konsultbolag inom trafikplanering. Utöver att kartlägga dagens trafik kan Trafvids mjukvara komma till nytta vid simuleringar av framtida scenarion.

Förutom de tre grundarna står LUAB som ägare till en mindre andel av Trafvid, som finns på Ideon Innovation.

Erik Olausson

Ett halvår efter grundandet är LTH-avknoppningen Trafvid fortfarande en liten låda. Men sedan bolaget fått Malmö stad som första kund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.