tisdag 14 maj 2024

inloggad som

LTH-avknoppning räknar bilar åt Malmö stad

Ett halvår efter grundandet är LTH-avknoppningen Trafvid fortfarande en liten låda. Men sedan bolaget fått Malmö stad som första kund för sin mjukvara för automatisk trafikanalys har intresset väckts hos fler kommuner.

Trafvids mjukvara används för att automatiskt analysera och sortera ut olika trafiksituationer ur videoströmmar från övervakningskameror. Tekniken bygger på bildanalys och har tagits fram i samarbete med matematikforskare vid LTH.

— I Malmö stads fall handlar det om en slags avancerad trafikräkning, de vill inte bara se hur många bilar eller cyklar som passerar en viss korsning utan även hur de svänger eller rör sig i korsningen, säger Thomas Jonsson.

Han är liksom medgrundaren Aliaksei Laureshyn trafikforskare vid Lunds teknisk högskolas institution för teknik och samhälle. En tredje medgrundare hittade de i Janice Tan, som har en bakgrund som IT-säljare i USA men även studerat vid Lunds universitets magisterprogram i entreprenörskap. David Svensson, grundare till det tidigare IT-bolaget Wayfinder i Lund, har varit med som delägare och styrelseordförande under uppstartsfasen men har nu sålt sitt innehav och är på väg att lämna styrelsen, uppger Thomas Jonsson.

Fortfarande tar ingen av grundarna ut någon lön ur Trafvid, och såväl Thomas Jonsson som Aleksei Laureshyn lägger huvuddelen av sin tid på sina forskartjänster vid LTH. Enligt Thomas Jonsson för bolaget dock samtal med flera potentiella kunder, såväl kommuner som konsultbolag inom trafikplanering. Utöver att kartlägga dagens trafik kan Trafvids mjukvara komma till nytta vid simuleringar av framtida scenarion.

Förutom de tre grundarna står LUAB som ägare till en mindre andel av Trafvid, som finns på Ideon Innovation.

Erik Olausson

Ett halvår efter grundandet är LTH-avknoppningen Trafvid fortfarande en liten låda. Men sedan bolaget fått Malmö stad som första kund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.