torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Illusion Labs kvar i Sverige efter nytt momsbesked

Hotet om dubbelbeskattning på app-utvecklare är avvärjt. I ett nytt besked från Skatteverket framgår att det räcker att moms betalas en gång i något EU-land. Beslutet får Illusion Labs i Malmö att överge sina flyttplaner.

Tidigare har Skatteverket krävt att de svenska utvecklarna ska betala svensk moms på försäljning i AppStore trots att moms på försäljningen redan har betalats i Luxemburg av Apple.

Osäkerheten kring vilka regler som gällde har fått flera bolag att tala om en flytt från Sverige för att undvika dubbelbeskattning.

— Vi hade långt gångna diskussion kring en flytt till ett annat EU-land. Med det här beskedet kommer vi att stanna i Sverige, säger Illusion Labs medgrundare Andreas Alptun.

Även på uppstickaren Mediocre är beskedet välkommet. Bolaget fick en snabb succé i augusti då premiärspelet Sprinkle sålde i mer än 100.000 exemplar på ett par dagar. Inklusive gratisversionen har Sprinkle i dag spelats av tre miljoner spelare. Med de nya reglerna ökar intäkterna i ett slag med närmare 25 procent.

— Ungefär hälften av vår försäljning sker inom EU och med den slopade dubbelmomsen ökar intäkterna på den biten med 50 procent, säger medgrundaren Dennis Gustafsson.

Hittills har det saknats gemensamma EU-regler kring moms på elektroniska produkter. Finansdepartementet har försökt att få till ett sådant regelverk men den processen har dragit ut på tiden. Den nya tolkningen gäller retroaktivt från 1 oktober i år och omfattar också tidigare försäljning.

Joel Lyth

Hotet om dubbelbeskattning på app-utvecklare är avvärjt. I ett nytt besked från Skatteverket framgår att det räcker att moms betalas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött ska bli billigare än ko”

  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.