torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Trångt i toppen bland Skånes affärsjurister

Medan Vinge bantat kostymen något har Mannheimer Swartling och Lindahl förstärkt sin juriststab i Skåne. Trots en opålitlig transaktionsmarknad är intäkterna för Skånes affärsjuristbyråer stabila, mycket tack vare fler komplicerade tvister.

Lindahl har växt kraftigt i Skåne sedan 2005, och har med 56 anställda jurister gått om Vinge som Skånes näst största byrå inom affärsjuridik efter Mannheimer Swartling.

— Nu är vi etablerade på en bra nivå. Det finns fortfarande planer på att bli större men det är något vi tar i etapper, säger Johan Herrström, managing partner för Lindahls Malmökontor.

Även Delphi och Malmöbaserade Moll Wendén har växt det senaste året. Sammanlagt sysselsätter de 16 största byråerna runt 400 affärsjurister i Lund, Malmö och Helsingborg, varav 250 är advokater. Jämfört med Rapidus senaste genomgång sommaren 2010 rör det sig om en måttlig ökning på totalt 10 anställda och en försiktig expansion är att vänta även framöver.

Bland annat har Moll Wendén utökat antalet biträden och planerar att växa ytterligare från dagens 19 jurister.

— Tidigare var transaktionsmarknaden vilande, men sedan sommaren ser vi ett intresse att göra affärer igen och det tror jag håller i sig framöver, säger delägaren Stefan Wendén.

Intäkterna beskrivs som stabila för de byråer Rapidus talat med, bland annat efter att antalet komplicerade tvister ökat.  

— Bank- och finansjuridik ökar också i och med att det blir fler komplicerade upplägg med affärer över gränserna, säger Rikard Azelius, managing partner för Skåne på Vinge.

Han uppskattar att byråintäkterna kommer öka jämfört med föregående år. Att Vinge minskat sin styrka något förklarar Rikard Azelius med naturliga fluktuationer i personalstyrkan.

— Många av våra anställda är i en ålder där man är föräldraledig så antalet i aktiv tjänst är relativt konstant, säger han.

Joel Lyth

Medan Vinge bantat kostymen något har Mannheimer Swartling och Lindahl förstärkt sin juriststab i Skåne. Trots en opålitlig transaktionsmarknad är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.