tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dubblad försäljning för Jolife

Medicinteknikbolaget Jolife i Lund ser ut att dubbla försäljningen av hjärtmassagemaskinen Lucas i år. När amerikanska ägaren Physio-Control nu köpts ut av ett riskkapitalbolag stärks rollen för verksamheten i Lund ytterligare, uppger VD Erik von Schenck.

Då Jolife i februari köptes upp av Physio-Control var det nya moderbolaget en del av Medtronic, ett av världens största medicinteknikbolag med en omsättning på 15,9 miljarder dollar. När riskkapitalbolaget Bain Capital nu köpt Physio-Control för 487 miljoner dollar blir Jolife en fisk i en betydligt mindre damm.

— Jag ser bara positivt på affären. Physio-Controls produkter är inte en del av Medtronics strategi, nu kan vi stå på egna ben med Lucas som en växande produkt, säger Erik von Schenck.

Förra året omsatte Jolife 60 miljoner kronor på en försäljning av 1.100 exemplar av Lucas, en maskin som håller hjärtstoppade patienter vid liv i ambulansen på väg in till sjukhuset. Försäljningssiffran ser ut att i det närmaste dubblas i år, uppger Erik von Schenck.

Jolife sysselsätter i dag 18 personer inom utveckling och klinisk forskning. Verksamheten utgör Physio-Controls enda utvecklingsavdelning utanför koncernens bas i Seattle. Hittills har arbetet varit helt inriktat på vidareutveckling av Lucas men enligt Erik von Schenck kan Lundaavdelningen framöver få ansvar även för annan utveckling inom Physio-Control.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Jolife i Lund ser ut att dubbla försäljningen av hjärtmassagemaskinen Lucas i år. När amerikanska ägaren Physio-Control nu köpts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.