lördag 11 maj 2024

inloggad som

Sydsvensk Entreprenörfond går in i Pastair

Utsikterna om hållbar juice och välsmakande ost lockar Sydsvensk Entreprenörfond att investera i Lund. Tillsammans med Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse satsar bolaget åtta miljoner kronor på Pastairs teknik för kallpastörisering med ozon.

Av pengarna står Sydsvensk Entreprenörfond för hälften, medan Augmenta och riskkapitalstiftelsen skjuter till ungefär två miljoner kronor var. För Pastair, som haft en tuff resa bakom sig, ger pengarna möjlighet att bygga upp marknadsavdelningen och hitta kunder till sin pastöriseringsteknik.

Pastairs teknik bygger på att ozon injiceras kontinuerligt i flytande livsmedel som strömmar förbi. Ozonet startar en oxideringsprocess som tar kål på uppåt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna. Genom att livsmedlet inte behöver värmas kan närings- och smakämnen passera orörda förbi.

Bolaget grundades 2007 och har genom årens lopp provat ut tekniken på olika flytande livsmedel. Första regelrätta fälttesterna gjordes på juice av Skånemejerier, samt på mjölkprodukter i Arlas pilotanläggning på Jylland. Men det blev ingen hit för Lundabolaget.

— Både Skånemejerier och Arla kom in i ett väldigt tidigt skede, innan vi hunnit få ordning på tekniken. De tyckte inte resultaten var tillräckligt bra och stängde ut oss, det blev rätt jobbigt, säger VD:n och uppfinnaren Johan Sjöholm, som har en bakgrund som utvecklingsdirektör inom Tetra Laval.

Sedan dess har Pastair fått Vinnovapengar i flera omgångar för att vidareutveckla och vidimera tekniken. I dag är pastörisering av ystmjölk i osttillverkning det hetaste spåret och tekniken provas just nu hos en stor potentiell kund, uppger Johan Sjöholm.

För Sydsvensk Entreprenörfond blir Pastair första investeringen inom livsmedelsteknik. Bland andra skånska investeringar finns Planeto, Lidds och Alligator Bioscience, där fonden under sommaren gick in med tio miljoner kronor.

Pastair är ett dotterbolag till Land & Sjö Innovation och sysselsätter en handfull anställda. I samband med emissionen i Pastair har den tidigare huvudägaren GLG Partners köpts ut, uppger Johan Sjöholm. Även efter affären kvarstår han som delägare.

Erik Olausson

Utsikterna om hållbar juice och välsmakande ost lockar Sydsvensk Entreprenörfond att investera i Lund. Tillsammans med Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen