lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sydsvensk Entreprenörfond går in i Pastair

Utsikterna om hållbar juice och välsmakande ost lockar Sydsvensk Entreprenörfond att investera i Lund. Tillsammans med Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse satsar bolaget åtta miljoner kronor på Pastairs teknik för kallpastörisering med ozon.

Av pengarna står Sydsvensk Entreprenörfond för hälften, medan Augmenta och riskkapitalstiftelsen skjuter till ungefär två miljoner kronor var. För Pastair, som haft en tuff resa bakom sig, ger pengarna möjlighet att bygga upp marknadsavdelningen och hitta kunder till sin pastöriseringsteknik.

Pastairs teknik bygger på att ozon injiceras kontinuerligt i flytande livsmedel som strömmar förbi. Ozonet startar en oxideringsprocess som tar kål på uppåt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna. Genom att livsmedlet inte behöver värmas kan närings- och smakämnen passera orörda förbi.

Bolaget grundades 2007 och har genom årens lopp provat ut tekniken på olika flytande livsmedel. Första regelrätta fälttesterna gjordes på juice av Skånemejerier, samt på mjölkprodukter i Arlas pilotanläggning på Jylland. Men det blev ingen hit för Lundabolaget.

— Både Skånemejerier och Arla kom in i ett väldigt tidigt skede, innan vi hunnit få ordning på tekniken. De tyckte inte resultaten var tillräckligt bra och stängde ut oss, det blev rätt jobbigt, säger VD:n och uppfinnaren Johan Sjöholm, som har en bakgrund som utvecklingsdirektör inom Tetra Laval.

Sedan dess har Pastair fått Vinnovapengar i flera omgångar för att vidareutveckla och vidimera tekniken. I dag är pastörisering av ystmjölk i osttillverkning det hetaste spåret och tekniken provas just nu hos en stor potentiell kund, uppger Johan Sjöholm.

För Sydsvensk Entreprenörfond blir Pastair första investeringen inom livsmedelsteknik. Bland andra skånska investeringar finns Planeto, Lidds och Alligator Bioscience, där fonden under sommaren gick in med tio miljoner kronor.

Pastair är ett dotterbolag till Land & Sjö Innovation och sysselsätter en handfull anställda. I samband med emissionen i Pastair har den tidigare huvudägaren GLG Partners köpts ut, uppger Johan Sjöholm. Även efter affären kvarstår han som delägare.

Erik Olausson

Utsikterna om hållbar juice och välsmakande ost lockar Sydsvensk Entreprenörfond att investera i Lund. Tillsammans med Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.