lördag 18 maj 2024

inloggad som

Åtta Skånebolag slåss om Mistras miljöteknikpengar

Trycket är hårt på statliga forskningsstiftelsen Mistras nya utvecklingsprogram för små miljöteknikbolag. Bara de åtta skånska bolag som sökt pengar hoppas tillsammans på mer än de 20 miljoner kronor som är tillgängligt i första omgången.

Programmet Mistra Innovation är tänkt att stödja små- och medelstora miljöteknikbolag som vill ta hjälp av forskarvärlden för att vidareutveckla sina produkter. 40 miljoner kronor ska delas ut i två omgångar, varav den första blir klar under hösten. 43 bolag slåss om första potten projektpengar och den totala sökta summan är 156 miljoner kronor.

Bland de skånska bolag som hoppas på utdelning finns Ängelholmsbaserade Biotain. Bolaget tillverkar kompakta anläggningar för att extrahera vatten ur flytande gödsel och slam från reningsverk genom olika filtrerings- och fällningssteg. Det reduceras volymen till ungefär en tiondel.

— Det gör att bonden slipper köra ut på åkern nio gånger extra med gödseln vilket sparar både tid och pengar, säger VD Per Ewers.

Efter flera års utveckling har Biotain just börjat leverera sina första anläggningar, som ryms i vanliga transportcontainrar och säljs för ett par miljoner kronor styck. Nu hoppas bolaget på 6,4 miljoner kronor av Mistrapengarna för att utvärdera och optimera tekniken tillsammans med Jordbrukstekniska Institutet i Uppsala. Biotain har åtta anställda och ägs till största delen av en handfull privata investerare samt till tio procent av Lantmännen.

Bland de övriga skånska miljöteknikbolag som sökt bidrag inom Mistra Innovation finns Magu E-systems, som söker 3,2 miljoner kronor för utveckling av miljövänligare lacker, Aventure som hoppas på 2,7 miljoner för ett projekt där livsmedel ska spetsats med specifika kolhydrater för nyttiga tarmbakterier, samt Bioprocess Control som vill ha 3,8 miljoner kronor för att utveckla teknik som kan förutsäga effekten i biogasproduktion.

Erik Olausson

Trycket är hårt på statliga forskningsstiftelsen Mistras nya utvecklingsprogram för små miljöteknikbolag. Bara de åtta skånska bolag som sökt pengar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]