tisdag 15 oktober 2024

inloggad som

… men Nokia drar ingen lärdom från andra sidan Sundet

Aalborgs universitet tar över lokaler och utrustning när Nokias forskningsanläggning med 1.000 anställda i Köpenhamn läggs ner. Planen är att skapa ett nytt entreprenörskluster, framför allt inom IT och telekom. Likheterna med AstraZenecas flytt från lokalerna i Lund är slående. Trots det har parterna inte tittat närmare på övergången till Ideon Medicon Village.

— Nej, det har vi inte gjort. Men vi hoppas ändå att det i de här lokalerna framöver kommer att finnas en stark forskningsmiljö och många nystartade företag som kan växa, säger Peter Ib på Nokia.

Han ansvarar för Nokias så kallade Bridge-program, som ska underlätta för de anställda att skaffa ett nytt jobb i egen eller någon annans regi. Av de 1.000 anställda i Köpenhamn har 300 hittills valt entreprenörsvägen. Tolv av grupperna har redan fått ekonomiskt stöd från Nokia.

Nokias lokaler ägs av PFA Ejendomme och hyreskontraktet tas nu över av Aalborgs universitet. Universitetet kommer att flytta in till sommaren.

— Vi saknar plats samtidigt som vi redan finns utspridda på tre ställen i Köpenhamn. Nu får vi möjlighet att samlokaliseras och våra studenter får större möjligheter att arbeta med problemorienterade projekt, säger Aalborgs universitets rektor Finn Kjærsdam till Rapidus.

Anders Frick

Aalborgs universitet tar över lokaler och utrustning när Nokias forskningsanläggning med 1.000 anställda i Köpenhamn läggs ner. Planen är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.