fredag 23 februari 2024

inloggad som

… men Nokia drar ingen lärdom från andra sidan Sundet

Aalborgs universitet tar över lokaler och utrustning när Nokias forskningsanläggning med 1.000 anställda i Köpenhamn läggs ner. Planen är att skapa ett nytt entreprenörskluster, framför allt inom IT och telekom. Likheterna med AstraZenecas flytt från lokalerna i Lund är slående. Trots det har parterna inte tittat närmare på övergången till Ideon Medicon Village.

— Nej, det har vi inte gjort. Men vi hoppas ändå att det i de här lokalerna framöver kommer att finnas en stark forskningsmiljö och många nystartade företag som kan växa, säger Peter Ib på Nokia.

Han ansvarar för Nokias så kallade Bridge-program, som ska underlätta för de anställda att skaffa ett nytt jobb i egen eller någon annans regi. Av de 1.000 anställda i Köpenhamn har 300 hittills valt entreprenörsvägen. Tolv av grupperna har redan fått ekonomiskt stöd från Nokia.

Nokias lokaler ägs av PFA Ejendomme och hyreskontraktet tas nu över av Aalborgs universitet. Universitetet kommer att flytta in till sommaren.

— Vi saknar plats samtidigt som vi redan finns utspridda på tre ställen i Köpenhamn. Nu får vi möjlighet att samlokaliseras och våra studenter får större möjligheter att arbeta med problemorienterade projekt, säger Aalborgs universitets rektor Finn Kjærsdam till Rapidus.

Anders Frick

Aalborgs universitet tar över lokaler och utrustning när Nokias forskningsanläggning med 1.000 anställda i Köpenhamn läggs ner. Planen är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.