tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska riskkapitalklipp för Länsförsäkringar

Länsförsäkringar Skåne kan se tillbaka på ett toppenår för sin riskkapitalverksamhet. Försäljningarna av Jolife i våras och nu Duocort rullar in en bra bit över hundra miljoner kronor i kassan.

Sedan slutet av nittiotalet har Länsförsäkringar i Skåne årligen satsat upp till tio procent av sitt förvaltade kapital i onoterade sydsvenska företag. Verksamheten drivs med låg profil vid sidan av huvudspåren försäkringar och bank.

Bolaget är medfinansiärer i Teknoseed och investmentbolaget Puls, men har också egna direktäganden. Så var fallet i Jolife och Duocort — den senare som för bara ett par veckor sedan såldes till amerikanska ViroPharma.

Enligt Rapidus beräkningar har affärerna inbringat en bit över hundra miljoner kronor, förutsatt att hela köpeskillingarna betalas ut. Duocort gav tio gånger pengarna medan Jolife innebar dubbla insatsen tillbaka.

— Det var goda investeringar, säger finansansvarige Gunnar Eskilsson.

Över tid har riskkapitaldelen gett vinst för Länsförsäkringar, som dock inte vill uppge hur mycket det handlar om. Pengarna som nu kommer in är inte öronmärkta till andra innovationssatsningar och framöver ska investeringarna i första hand göras via Puls och Teknoseed.

— Vi mår bra om regionen utvecklas bra. Därför vill vi stötta nyföretagandet. Det blir också en bra mix i vår aktieportfölj, säger VD Jan Fock.

Den mest lyckade affären var Coding Technologies som ägdes via investmentbolaget Cimon i Karlshamn. Coding Technologiesutvecklade teknik för komprimering av ljudfiler och köptes 2007 av Dolbyför 1,6 miljarder.

Länsförsäkringar Skåne är det största av 23 kundägda bolag inom Länsförsäkringar-gruppen. Ifjol låg premieintäkterna från sakförsäkringar på 1,9 miljarder kronor och affärsvolymen i banken på 15 miljarder. Resultatet före skatt uppgick till närmare en halv miljard, varav 163 miljoner delades ut till aktieägarna. Vid årets utgång förvaltades ett kapital på 5,7 miljarder.

Kristian Svensson

Länsförsäkringar Skåne kan se tillbaka på ett toppenår för sin riskkapitalverksamhet. Försäljningarna av Jolife i våras och nu Duocort rullar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.