tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ingen svensk köpvåg av danska fastigheter

De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva är Norrporten som efter nya förvärv öppnar lokalkontor i Köpenhamn.

Senaste förvärvet i Köpenhamn gjorde Norrporten i september när bolaget köpte en kontorsfastighet på Kalvebod Brygge. Räknat till hyresvärdet är Köpenhamn bolagets näst största marknad. Av Norrportens totala fastighetsbestånd på drygt en miljon kvadratmeter finns nu 109.200 kvadratmeter i Danmark, där den absoluta majoriteten är kontorslokaler i de centrala delarna.

— De 100.000 kvadratmetrarna vi har är tillräcklig volym för ett lokalkontor. Vi har rekryterat två medarbetare och ska anställa en förvaltare. På sikt tittar vi också på att anställa fastighetsskötare, det är resurser vi hyr in i dag, säger Norrportens affärschef för utlandet, Bo Henriksson.

De senaste åren har vakansgraden på Norrportens fastigheter i Danmark stigit något och ligger nu på sex procent. Bo Henriksson menar att fastighetsmarknaden i centrala Köpenhamn är relativt stabil då det är pensionsfonder och andra större institutionella förvaltare som sitter på det mesta av fastighetsbeståndet.

Förutom Köpenhamn har bolaget bland annat varit aktivt i Helsingborg och Hamburg.

— Köpenhamn är en del av en större satsning på korridoren som Öresundsbron och senare Fehmarn Bältförbindelsen skapar ner till Europa, säger Bo Henriksson.

Den andra stora svenska aktören i Köpenhamn är börsbolaget Wihlborgs, som trots välfylld kassa och uttalad ambition att växa i Danmark har legat lågt med större förvärv. Bolaget sitter i dag på drygt 100.000 kvadratmeter kontorsyta koncentrerat till Herlev och Ballerup i nordvästra Köpenhamn. Bolagets har sammanlagt 1,3 miljoner uthyrningsbar yta.

— Först och främst är fastighetspriset i Köpenhamn avgörande för om vi växer mer där nu, säger Wihlborgs VD Anders Jarl.

Börsnoterade Balders har sedan förra året ett par mindre fastigheter i Köpenhamn. VD Erik Selin säger att bolaget tittar brett när de söker ytterligare objekt.

— Det är mer säljare än köpare och det kommer antagligen att fortsätta vara en försiktig marknad de närmaste åren tills de har fått ordning på sin tillväxt och ekonomi, säger han.

Också noterade Briggen har sedan årsskiftet gjort ett par mindre förvärv i Danmark genom sitt dotterbolag Castellum. Den satsningen ska fortsätta men bolaget vill i dagsläget inte säga mer om tillväxtplanerna.

I februari i år stängde private equity-bolaget Sveafastigheter sin tredje fond. I samband med det nämndes danska fastigheter som potentiella investeringsobjekt. Bolagets fokus är fastigheter som under längre tid har dragits med problem.

— Det är mycket möjligt att det blir ett förvärv i Köpenhamn inom kort. Det finns en hel del privata ägare som exempelvis banker som av olika skäl behöver sälja. Medan priset på kommersiella fastigheter har varit relativt stabilt har priserna fallit mycket på hyresfastigheter. Från att ha legat på samma nivå som i Stockholm är det nu nästan halverat, säger Sveafastigheters VD Simon de Château.

Joel Lyth

De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.