De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva är Norrporten som efter nya förvärv öppnar lokalkontor i Köpenhamn.
Senaste förvärvet i Köpenhamn gjorde Norrporten i september när bolaget köpte en kontorsfastighet på Kalvebod Brygge. Räknat till hyresvärdet är Köpenhamn bolagets näst största marknad. Av Norrportens totala fastighetsbestånd på drygt en miljon kvadratmeter finns nu 109.200 kvadratmeter i Danmark, där den absoluta majoriteten är kontorslokaler i de centrala delarna.
— De 100.000 kvadratmetrarna vi har är tillräcklig volym för ett lokalkontor. Vi har rekryterat två medarbetare och ska anställa en förvaltare. På sikt tittar vi också på att anställa fastighetsskötare, det är resurser vi hyr in i dag, säger Norrportens affärschef för utlandet, Bo Henriksson.
De senaste åren har vakansgraden på Norrportens fastigheter i Danmark stigit något och ligger nu på sex procent. Bo Henriksson menar att fastighetsmarknaden i centrala Köpenhamn är relativt stabil då det är pensionsfonder och andra större institutionella förvaltare som sitter på det mesta av fastighetsbeståndet.
Förutom Köpenhamn har bolaget bland annat varit aktivt i Helsingborg och Hamburg.
— Köpenhamn är en del av en större satsning på korridoren som Öresundsbron och senare Fehmarn Bältförbindelsen skapar ner till Europa, säger Bo Henriksson.
Den andra stora svenska aktören i Köpenhamn är börsbolaget Wihlborgs, som trots välfylld kassa och uttalad ambition att växa i Danmark har legat lågt med större förvärv. Bolaget sitter i dag på drygt 100.000 kvadratmeter kontorsyta koncentrerat till Herlev och Ballerup i nordvästra Köpenhamn. Bolagets har sammanlagt 1,3 miljoner uthyrningsbar yta.
— Först och främst är fastighetspriset i Köpenhamn avgörande för om vi växer mer där nu, säger Wihlborgs VD Anders Jarl.
Börsnoterade Balders har sedan förra året ett par mindre fastigheter i Köpenhamn. VD Erik Selin säger att bolaget tittar brett när de söker ytterligare objekt.
— Det är mer säljare än köpare och det kommer antagligen att fortsätta vara en försiktig marknad de närmaste åren tills de har fått ordning på sin tillväxt och ekonomi, säger han.
Också noterade Briggen har sedan årsskiftet gjort ett par mindre förvärv i Danmark genom sitt dotterbolag Castellum. Den satsningen ska fortsätta men bolaget vill i dagsläget inte säga mer om tillväxtplanerna.
I februari i år stängde private equity-bolaget Sveafastigheter sin tredje fond. I samband med det nämndes danska fastigheter som potentiella investeringsobjekt. Bolagets fokus är fastigheter som under längre tid har dragits med problem.
— Det är mycket möjligt att det blir ett förvärv i Köpenhamn inom kort. Det finns en hel del privata ägare som exempelvis banker som av olika skäl behöver sälja. Medan priset på kommersiella fastigheter har varit relativt stabilt har priserna fallit mycket på hyresfastigheter. Från att ha legat på samma nivå som i Stockholm är det nu nästan halverat, säger Sveafastigheters VD Simon de Château.
Joel Lyth