tisdag 3 december 2024

inloggad som

Ingen svensk köpvåg av danska fastigheter

De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva är Norrporten som efter nya förvärv öppnar lokalkontor i Köpenhamn.

Senaste förvärvet i Köpenhamn gjorde Norrporten i september när bolaget köpte en kontorsfastighet på Kalvebod Brygge. Räknat till hyresvärdet är Köpenhamn bolagets näst största marknad. Av Norrportens totala fastighetsbestånd på drygt en miljon kvadratmeter finns nu 109.200 kvadratmeter i Danmark, där den absoluta majoriteten är kontorslokaler i de centrala delarna.

— De 100.000 kvadratmetrarna vi har är tillräcklig volym för ett lokalkontor. Vi har rekryterat två medarbetare och ska anställa en förvaltare. På sikt tittar vi också på att anställa fastighetsskötare, det är resurser vi hyr in i dag, säger Norrportens affärschef för utlandet, Bo Henriksson.

De senaste åren har vakansgraden på Norrportens fastigheter i Danmark stigit något och ligger nu på sex procent. Bo Henriksson menar att fastighetsmarknaden i centrala Köpenhamn är relativt stabil då det är pensionsfonder och andra större institutionella förvaltare som sitter på det mesta av fastighetsbeståndet.

Förutom Köpenhamn har bolaget bland annat varit aktivt i Helsingborg och Hamburg.

— Köpenhamn är en del av en större satsning på korridoren som Öresundsbron och senare Fehmarn Bältförbindelsen skapar ner till Europa, säger Bo Henriksson.

Den andra stora svenska aktören i Köpenhamn är börsbolaget Wihlborgs, som trots välfylld kassa och uttalad ambition att växa i Danmark har legat lågt med större förvärv. Bolaget sitter i dag på drygt 100.000 kvadratmeter kontorsyta koncentrerat till Herlev och Ballerup i nordvästra Köpenhamn. Bolagets har sammanlagt 1,3 miljoner uthyrningsbar yta.

— Först och främst är fastighetspriset i Köpenhamn avgörande för om vi växer mer där nu, säger Wihlborgs VD Anders Jarl.

Börsnoterade Balders har sedan förra året ett par mindre fastigheter i Köpenhamn. VD Erik Selin säger att bolaget tittar brett när de söker ytterligare objekt.

— Det är mer säljare än köpare och det kommer antagligen att fortsätta vara en försiktig marknad de närmaste åren tills de har fått ordning på sin tillväxt och ekonomi, säger han.

Också noterade Briggen har sedan årsskiftet gjort ett par mindre förvärv i Danmark genom sitt dotterbolag Castellum. Den satsningen ska fortsätta men bolaget vill i dagsläget inte säga mer om tillväxtplanerna.

I februari i år stängde private equity-bolaget Sveafastigheter sin tredje fond. I samband med det nämndes danska fastigheter som potentiella investeringsobjekt. Bolagets fokus är fastigheter som under längre tid har dragits med problem.

— Det är mycket möjligt att det blir ett förvärv i Köpenhamn inom kort. Det finns en hel del privata ägare som exempelvis banker som av olika skäl behöver sälja. Medan priset på kommersiella fastigheter har varit relativt stabilt har priserna fallit mycket på hyresfastigheter. Från att ha legat på samma nivå som i Stockholm är det nu nästan halverat, säger Sveafastigheters VD Simon de Château.

Joel Lyth

De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att köpa bostäder i Helsingborg för drygt 800 miljoner kronor. Därför är det dags för en nyemission på nästan halva beloppet. Klara Bo:s vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.

  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.