fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ingen svensk köpvåg av danska fastigheter

De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva är Norrporten som efter nya förvärv öppnar lokalkontor i Köpenhamn.

Senaste förvärvet i Köpenhamn gjorde Norrporten i september när bolaget köpte en kontorsfastighet på Kalvebod Brygge. Räknat till hyresvärdet är Köpenhamn bolagets näst största marknad. Av Norrportens totala fastighetsbestånd på drygt en miljon kvadratmeter finns nu 109.200 kvadratmeter i Danmark, där den absoluta majoriteten är kontorslokaler i de centrala delarna.

— De 100.000 kvadratmetrarna vi har är tillräcklig volym för ett lokalkontor. Vi har rekryterat två medarbetare och ska anställa en förvaltare. På sikt tittar vi också på att anställa fastighetsskötare, det är resurser vi hyr in i dag, säger Norrportens affärschef för utlandet, Bo Henriksson.

De senaste åren har vakansgraden på Norrportens fastigheter i Danmark stigit något och ligger nu på sex procent. Bo Henriksson menar att fastighetsmarknaden i centrala Köpenhamn är relativt stabil då det är pensionsfonder och andra större institutionella förvaltare som sitter på det mesta av fastighetsbeståndet.

Förutom Köpenhamn har bolaget bland annat varit aktivt i Helsingborg och Hamburg.

— Köpenhamn är en del av en större satsning på korridoren som Öresundsbron och senare Fehmarn Bältförbindelsen skapar ner till Europa, säger Bo Henriksson.

Den andra stora svenska aktören i Köpenhamn är börsbolaget Wihlborgs, som trots välfylld kassa och uttalad ambition att växa i Danmark har legat lågt med större förvärv. Bolaget sitter i dag på drygt 100.000 kvadratmeter kontorsyta koncentrerat till Herlev och Ballerup i nordvästra Köpenhamn. Bolagets har sammanlagt 1,3 miljoner uthyrningsbar yta.

— Först och främst är fastighetspriset i Köpenhamn avgörande för om vi växer mer där nu, säger Wihlborgs VD Anders Jarl.

Börsnoterade Balders har sedan förra året ett par mindre fastigheter i Köpenhamn. VD Erik Selin säger att bolaget tittar brett när de söker ytterligare objekt.

— Det är mer säljare än köpare och det kommer antagligen att fortsätta vara en försiktig marknad de närmaste åren tills de har fått ordning på sin tillväxt och ekonomi, säger han.

Också noterade Briggen har sedan årsskiftet gjort ett par mindre förvärv i Danmark genom sitt dotterbolag Castellum. Den satsningen ska fortsätta men bolaget vill i dagsläget inte säga mer om tillväxtplanerna.

I februari i år stängde private equity-bolaget Sveafastigheter sin tredje fond. I samband med det nämndes danska fastigheter som potentiella investeringsobjekt. Bolagets fokus är fastigheter som under längre tid har dragits med problem.

— Det är mycket möjligt att det blir ett förvärv i Köpenhamn inom kort. Det finns en hel del privata ägare som exempelvis banker som av olika skäl behöver sälja. Medan priset på kommersiella fastigheter har varit relativt stabilt har priserna fallit mycket på hyresfastigheter. Från att ha legat på samma nivå som i Stockholm är det nu nästan halverat, säger Sveafastigheters VD Simon de Château.

Joel Lyth

De svenska fastighetsbolagen avvaktar fortfarande med större intåg i Danmark. Det visar en kartläggning som Rapidus har genomfört. Mest offensiva […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.