fredag 19 april 2024

inloggad som

Fusion av marknadsbolag på Øresundskomiteens bord

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) och Malmös motsvarighet Ilmar Reepalu (S) går vidare med sina planer på att slå samman de båda städernas turism- och marknadsföringsbolag. Nu blir Øresundskomiteen spelplan för det fortsatta arbetet.

Utöver att slå samman turismorganisationerna Wonderful Copenhagen med skånska turismbolag som SkåneTurism siktar Frank Jensen och Ilmar Reepalu bland annat på att fusionera Copenhagen Capacity med Invest in Skåne.

— Vi ska använda Copenhagen Malmö Port som förebild för fusionerna. Köpenhamns och Malmös hamnar blev starkare av att gå samman, ingen blev svagare, säger Frank Jensen och får medhåll från sin skånske kollega.

— Vi ska skapa helt nya organisationer som ersätter de gamla, helst före 2012, säger Ilmar Reepalu.

Frågan togs upp utanför det officiella programmet på Øresundskomiteens styrelsemöte i fredags. Kommittén utgörs av ett 40-tal av de tyngsta politikerna från lokal- och regionalpolitiken. Hittills är reaktionerna försiktigt positiva till de genomgripande planerna på sammanslagningar.

Øresundskomiteens ordförande Vibeke Storm Rasmussen (S) påpekar att det inte är helt lätt att nå samsyn mellan de tre regionerna Skåne, Själland och Hovedstaden, som står för stora delar av de nämnda organisationernas budget.

— Frank Jensen tillträdde 2010 och har ingen erfarenhet av det spelet. Men förslaget är spännande och uppfriskande. Vi i Øresundskomiteen ska nu se närmare på vem som gynnas och missgynnas av en sammanslagning, säger hon till Rapidus.

Även Øresundskomiteens vice ordförande, skånska regionrådet Pia Kinhult (M), ser hinder på vägen, men är ändå mer entusiastisk än Vibeke Storm Rasmussen.

— Först ska vår Öresundsgemensamma eventstrategi spikas, men därefter ska vi prata med dem som finansierar organisationerna. Det är en god idé att fusionera dem om det är möjligt, säger hon.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) och Malmös motsvarighet Ilmar Reepalu (S) går vidare med sina planer på att slå samman […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.