fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Uppslutning mer värd än pengar när gräsrötterna blir mecenater

Kort sagt: Välgörenhet handlar idag inte bara om att hjälpa föräldralösa eller bistå i katastrofer. Donationer till akademi och näringsliv har blivit allt vanligare. Det senaste är att också allmänheten nu ska kunna skänka till fattiga uppstartsbolag. Men kan en vanlig Svensson göra skillnad?

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Ingen lyfter väl på ögonbrynen längre när stora företag slår på trumman för att de skänker pengar till behövande. I Skåne finns mannen som vänt på kuttingen — och får enskilda personer att ställa upp med gratis kapital till behövande företag.

Det låter närmast osannolikt, men som Rapidus berättade förra veckan är stiftelsen Framtidslyftet ett faktum. Den uttalade ambitionen är att skapa en ny svensk folkrörelse.

På några veckor har riskkapitalisten Mats Johansson raggat ett par hundra privatpersoner som helt ideellt går in med finansiering i projektet, med allt från några hundralappar till hundratusentals kronor.

Planen är att bygga en betydande spelare inom tidigt utvecklingskapital till framtidens exportföretag. Initiativet tar avstamp i frustration över innovationssystemet och tanken på att många av Sveriges exportjättar lever på gamla meriter.

I USA har det blivit trendigt för framgångsrika affärsmän att skänka pengar. Det handlar om att visa att man ger något tillbaka till samhället, frivilligt, utöver vad som stadgas i skattereglerna. På senare tid har vi sett fenomenet även här.

* Byggentreprenören Mats Paulsson donerar hundra miljoner kronor till Ideon Medicon Village som ska bli ett nytt epicentra för företagare inom bioteknik, läkemedel och medicinteknik.

* Industrimannen Sten K Johnson skänker tjugo miljoner till ekonomihögskolan vid Lunds universitet för att bygga upp ett akademiskt centrum för entreprenörskap.

Exemplen visar att oväntat kapital från privat håll kan vara det som gör att ett projekt verkligen blir av eller tar en avgörande vändning. Sannolikt kommer vi att få se mer av denna typ av välgörenhet i Sverige.

Bakom Framtidslyftet finns många småföretagare. Ingen har varit i närheten av att ge dessa summor, men den största skillnaden mellan satsningarna är faktiskt att gräsrötterna skänker något överhuvudtaget.

Det håller på att spridas en allmän insikt om att tillväxtföretag är viktiga för välfärden. Framtidslyftet är Robin Hoods logik dragen till sin pilspets: De inte så rika ger direkt till de fattiga för att alla inte ska bli fattigare framöver.

Smått banbrytande när man tänker på det.

Det är dock en pedagogisk nöt att knäcka varför just jag ska ge bort mina besparingar så att andra kan tjäna pengar. Framtidslyftet ska nu bearbeta även större företag som givare, men det återstår att se hur mycket kapital man lyckas bärga.

Alla mecenater drivs givetvis av sina egna, personliga skäl. Men vi kan slå fast att medierna gett Mats Paulsson och Sten K Johnson värdefullt spaltutrymme som ”good guys”. Med samma logik bjuder Framtidslyftet sina finansiärer exponering. På webben finns en lista med alla som bidrar.

Bortom ego-boosten säger uppslutningen en hel del om missnöjet med det offentliga innovationssystemet och även lite om vilken status den unga entreprenören är på väg att få. Så rätt skött borde projektet kunna ge ett eko i debatten.

Där spelar det faktiskt ingen roll hur mycket kapital Mats Johansson med kollegor lyckas resa. Som upprop till förändring av villkoren för nyföretagande är satsningen redan en tydlig signal.

För som alltid med gåvor är det tanken som räknas.

Kort sagt: Välgörenhet handlar idag inte bara om att hjälpa föräldralösa eller bistå i katastrofer. Donationer till akademi och näringsliv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.