måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Specialsatsning lockar Nokiaingenjörer över Sundet

Medan skånska IT- och telekombolag har svårt att hitta rätt personal letar 750 uppsagda Nokiaingenjörer i Köpenhamn efter nytt jobb. Nu specialsatsar Arbetsförmedlingen för att locka över kompetensen, och ett koppel skånska storbolag hänger på.

Ett 20-tal svenska bolag och organisationer var med då Arbetsförmedlingen och Nokia ordnade en jobbmässa på bolaget i slutet av september. Bland dem som aktivt letar efter dansk kompetens finns RIM, Sony Ericsson, Sigma och Cybercom (se länk till hela listan nedan). Enligt Anders Nyhagen på Arbetsförmedlingen finns det redan Nokiaingenjörer som fått jobb på exempelvis Sony Ericsson.

— Normalt sett är det bara en liten del av besökarna på en jobbmässa som är intressanta för utställarna, men här var samtliga 500-600 personer intressanta, säger han.

Konsultbolaget Semcon var ett av dem som fick kontakt med en grupp kandidater, som platschefen i Lund beskriver som högintressanta.

— Rent generellt upplever vi inte någon ingenjörsbrist i södra Sverige, men personer med det här gedigna kunnandet och långa erfarenheten växer inte på träd, säger Sören Troedson på Semcon.

Ytterligare två liknande mässor planeras i samarbete med Nokia, en i november och en i februari. Närmare i tiden ligger den allmänna jobbmässan European Job Days, som hålls i Malmö 26 oktober och för första gången kommer att innehålla en särskild del om IT-jobb. Dit kommer danska ingenjörer att bussas för att möta bolag som HiQ, Cybercom och Malmöbaserade Qronos.

— Vi behöver ganska många tusen ingenjörer till södra Sverige som det ser ut nu, säger Anders Nyhagen.

Av de 1.000 anställda på Nokia i Köpenhamn är cirka 750 ingenjörer. Intresset för att börja jobba i Sverige är särskilt stort bland de uppemot 150 svenskarna, och det är även dem som de svenska bolagen i första hand försöker locka österut.

— Egentligen spelar det ingen roll — förutom att det kanske är lite enklare. Men många av de danskar vi pratade med vill hellre arbeta i Danmark, säger Helene Redemo Fick, rekryteringsansvarig på noterade IT-konsulten Sigma.

Men Anders Nyhagen tror att även danskar kan lockas till svenska företag.

— Det finns många myter om ett högt skattetryck i Sverige, men det har vi inte om man jämför med Danmark. Dessutom blir skatten lägre för Öresundspendlare, säger han.

Av fackförbundet Sveriges Ingenjörers närmare 12.100 medlemmar i Skåne gick 1,2 procent på a-kassa i augusti. Totalt handlar det om 149 individer.

Klicka här för att komma till listan över de skånska telekom- och IT-bolag som jagar Nokiaingenjörer.

Medan skånska IT- och telekombolag har svårt att hitta rätt personal letar 750 uppsagda Nokiaingenjörer i Köpenhamn efter nytt jobb. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.