lördag 11 maj 2024

inloggad som

Specialsatsning lockar Nokiaingenjörer över Sundet

Medan skånska IT- och telekombolag har svårt att hitta rätt personal letar 750 uppsagda Nokiaingenjörer i Köpenhamn efter nytt jobb. Nu specialsatsar Arbetsförmedlingen för att locka över kompetensen, och ett koppel skånska storbolag hänger på.

Ett 20-tal svenska bolag och organisationer var med då Arbetsförmedlingen och Nokia ordnade en jobbmässa på bolaget i slutet av september. Bland dem som aktivt letar efter dansk kompetens finns RIM, Sony Ericsson, Sigma och Cybercom (se länk till hela listan nedan). Enligt Anders Nyhagen på Arbetsförmedlingen finns det redan Nokiaingenjörer som fått jobb på exempelvis Sony Ericsson.

— Normalt sett är det bara en liten del av besökarna på en jobbmässa som är intressanta för utställarna, men här var samtliga 500-600 personer intressanta, säger han.

Konsultbolaget Semcon var ett av dem som fick kontakt med en grupp kandidater, som platschefen i Lund beskriver som högintressanta.

— Rent generellt upplever vi inte någon ingenjörsbrist i södra Sverige, men personer med det här gedigna kunnandet och långa erfarenheten växer inte på träd, säger Sören Troedson på Semcon.

Ytterligare två liknande mässor planeras i samarbete med Nokia, en i november och en i februari. Närmare i tiden ligger den allmänna jobbmässan European Job Days, som hålls i Malmö 26 oktober och för första gången kommer att innehålla en särskild del om IT-jobb. Dit kommer danska ingenjörer att bussas för att möta bolag som HiQ, Cybercom och Malmöbaserade Qronos.

— Vi behöver ganska många tusen ingenjörer till södra Sverige som det ser ut nu, säger Anders Nyhagen.

Av de 1.000 anställda på Nokia i Köpenhamn är cirka 750 ingenjörer. Intresset för att börja jobba i Sverige är särskilt stort bland de uppemot 150 svenskarna, och det är även dem som de svenska bolagen i första hand försöker locka österut.

— Egentligen spelar det ingen roll — förutom att det kanske är lite enklare. Men många av de danskar vi pratade med vill hellre arbeta i Danmark, säger Helene Redemo Fick, rekryteringsansvarig på noterade IT-konsulten Sigma.

Men Anders Nyhagen tror att även danskar kan lockas till svenska företag.

— Det finns många myter om ett högt skattetryck i Sverige, men det har vi inte om man jämför med Danmark. Dessutom blir skatten lägre för Öresundspendlare, säger han.

Av fackförbundet Sveriges Ingenjörers närmare 12.100 medlemmar i Skåne gick 1,2 procent på a-kassa i augusti. Totalt handlar det om 149 individer.

Klicka här för att komma till listan över de skånska telekom- och IT-bolag som jagar Nokiaingenjörer.

Medan skånska IT- och telekombolag har svårt att hitta rätt personal letar 750 uppsagda Nokiaingenjörer i Köpenhamn efter nytt jobb. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen