fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Börsspåret iskallt för private equity

Kort sagt: När private equity-bolagen sålt sina skånska innehav senaste tiden har det handlat om industriella eller interna affärer. Nu bakbinder den ekonomiska krisen branschen och börsen framstår som ett allt mindre troligt alternativ för exit.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Under sommaren gjordes flera storaffärer inom private equity i Skåne. Bland annat sålde Priveq industriföretaget Sydtotal, Nordic Capital gjorde sig av med medtek-bolaget Atos och Polaris klev ur Helsingborgsbaserade Emotron.

Gemensamt är att köparna finns ute i industrin eller på andra håll i riskkapitalbranschen.

Börsnoteringar av skånska bolag i private equity-ägo har lyst med sin frånvaro ända sedan Duni och Nederman sattes på Stockholmsbörsen 2007. Det har helt enkelt varit för dåligt betalt på den allmänna aktiemarknaden.

Nu kyler den världsekonomiska krisen av det spåret ytterligare.

Investerare och småsparare flyr börsen till förmån för säkrare placeringar. Finnveden Bulten är ett exempel på noteringar som blivit till en besvikelse. Bolaget togs till börsen i maj av Nordic Capital, men har sedan dess tappat över tjugo procent av värdet.

Det påverkar framtiden för skånska koncerner som Inwido, Thule, Gambro och Hilding Anders som ägs av private equity och brukar omnämnas som mer eller mindre klara börskandidater.

Istället för noteringar kommer utförsäljningarna till industrin och andra riskkapitalbolag att fortsätta dominera bilden. Det är ett enklare sätt att göra exit, inte minst eftersom private equity-bolagen kan komma ur hela ägandet i en enda affär.

Men nu begränsas också de möjligheterna av den ekonomiska turbulensen.

Vikande efterfrågan drabbar etablerade industriföretag vilket minskar deras intresse för investeringar och förvärv. Vidare pressas värdet på portföljbolagen inom private equity och det blir svårare att enas om en prislapp.

Interna affärer inom private equity-sfären blir också mer besvärliga. Ofta lånas hälften av köpeskillingen, men den finansiella oron riskerar att låsa den delen av finansieringen. När bolagen inte kommer ur sina befintliga innehav kan inte kapital frigöras och systemet stannar.

Förutsättningarna för nya satsningar begränsas, även om många bolag idag har gott om pengar i kassan. Exempelvis går dansk-svenska Polaris idag ut med förvärvet av Scandinavian Track i Borlänge. Sannolikt kommer inte företagsköpen stoppas helt, men tempot blir lägre framöver och högt belånade affärer svårare att genomföra.

Åter till exitsidan — där den industriella utvägen ser mest stabil ut nu när det blåser. Skuldkrisens omfattning står långt ifrån klar, men det finns fortfarande kapitalstarka branschaktörer där ute som kan betala ett förvärv 100 procent cash.

Börsen känns som en sista utväg och nästa skånska notering lär dröja. I somras bildades Arch Packaging Group, genom en sammanslagning av Flextrus och A&R Carton, med det uttalade målet att noteras 2014-2015. Förhoppningsvis är klimatet bättre då.

Ratos VD Arne Karlsson förklarade på Rapidusfrukosten i morse att Inwido har ganska långt kvar till en exit. Men enligt obekräftade uppgifter i Financial Times är biltillbehörsföretaget Thule nu på gång att säljas.

Liksom Hilding Anders, Gambro och Inwido är dock bolaget en ganska matig bit att svälja för en industriell aktör. Ur det perspektivet kan en annan finansiell köpare ändå vara möjlig. Faktum är att just Thule en gång tidigare växlat ifrån börsspåret, i samband med att nuvarande ägaren Nordic Capital tog över verksamheten från Candover 2007.

Kort sagt: När private equity-bolagen sålt sina skånska innehav senaste tiden har det handlat om industriella eller interna affärer. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.