fredag 3 maj 2024

inloggad som

Universitetet bäddar för nanoinkubator i Lund

Lunds universitet är i färd med att etablera en inkubatormiljö för nanoteknik. Ombyggnadsritningarna för ett 800 kvadratmeter stort hus med kontor och labb är redan på plats, och nanobolag som Glo och Sol Voltaics redo att flytta in. Nu väntar projektgruppen, med Lars Montelius i spetsen, bara på klartecken från de offentliga finansiärerna.

Under namnet Nanovationshuset ska anläggningen, vägg i vägg med nuvarande Lund Nano Lab, locka såväl etablerade forskare och bolag, som studenter och examinerade från civilingenjörsprogrammet i nanoteknik.

— Tanken är både att erbjuda bättre möjligheter för de forskningsbolag som är på väg att bli industriella så att de stannar i regionen och för studenter att testa idéer och få hjälp från erfarna nanoforskare, säger Lars Montelius, professor och en av förgrundsfigurerna för Nanometerkonsortiet.

Idén till en inkubatormiljö för att bättre ta tillvara forskningsresultat med kommersiell potential från Nanometerkonsortiet har funnits en längre tid, men de konkreta planerna har växt fram det senaste året.

Att bygga om huset beräknas kosta närmare 22 miljoner kronor, uppger Lars Montelius. Exakt hur finansieringen ska gå till är ännu inte spikat, men Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet väntas skjuta till pengarna. En modell är att fastighetsägaren Akademiska hus står för ombyggnaden mot hyresåtagande från Lunds universitet, menar Bengt Streijffert som är rådgivare åt rektor Per Eriksson och samordnare för projektet.

Bolagen i QuNano-sfären är redan värvade som de första hyresgästerna och står själva för de instrument de behöver, labbutrustning värd i storleksordningen 10-20 miljoner kronor. 

Projektgruppen väntar nu bara på grönt ljus från offentligt håll. Bengt Streijffert räknar med ett positivt besked från universitetet någon gång i oktober.

— Det kommer sedan att öppna dörren för de andra aktörerna, säger han.

Erik Olausson

Lunds universitet är i färd med att etablera en inkubatormiljö för nanoteknik. Ombyggnadsritningarna för ett 800 kvadratmeter stort hus med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.