fredag 10 maj 2024

inloggad som

Airsonett halverar personalstyrkan

Medicinteknikbolaget Airsonett, med tunga investerare som Industrifonden och SEB Företagsinvest i ryggen, kämpar med att få sin astmabehandling godkänd för landstingens subventionering. I väntan på det har bolaget tvingats dra åt handbromsen rejält — under sommaren har personalstyrkan i Ängelholm halverats från 22 till 11 personer. 

Airsonetts luftdusch minskar mängden allergiframkallande ämnen i luften som omger patienten under natten. En förutsättning för att behandlingen ska användas i större skala är att den subventioneras, vilket i dag är fallet för läkemedelsbaserad astmabehandling. 

I väntan på publikation av studieresultat som kan ligga till grund för subventionering har Airsonett tvingats till neddragningar för att minska förlusterna, som slutade på 46,7 miljoner 2010.

— Det har varit trögare än vi trodde att få igenom publikationerna och krävt mycket arbete att övertyga betalare om att behandlingen fungerar, säger Peter Ekolind, som tog över VD-posten i våras.

Sedan starten i början av 2000-talet har Airsonett tagit in över 190 miljoner kronor i riskkapital. Storägare är Industrifonden och SEB Företagsinvest som tillsammans äger drygt 55 procent av aktierna. Omsättningen 2010 landade på 1,7 miljoner kronor och enligt Peter Ekolind är en ny finansieringsrunda planerad till våren.

Joel Lyth

Medicinteknikbolaget Airsonett, med tunga investerare som Industrifonden och SEB Företagsinvest i ryggen, kämpar med att få sin astmabehandling godkänd för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.