lördag 27 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Shanghaibon Claus Lønborg…

…som lämnar posten som direktör för Danmarks Innovationscenter i den kinesiska storstaden för att bli ny chef för Copenhagen Capacity från 1 november, med uppgift att locka utländska etableringar och investeringar till Köpenhamnsområdet. Han efterträder Steen Donner, ny chef för Scion DTU.

Blir Skåne och Öresund tydligare i Copenhagen Capacitys marknadsföring framöver?

— Öresundsregionen är redan ett prioriterat område i flera projekt och vi har ett gott samarbete med Invest in Skåne. Om våra regioner vinner på att samarbeta närmare ska jag absolut titta på det.

Överborgmästare Frank Jensen(S) och Malmös Ilmar Reepalu(S) har föreslagit en fusion av bland annat Copenhagen Capacity med sin svenska motsvarighet. Hur ser du på det?

— Det har jag ingen uppfattning om än. Men jag ser naturligtvis positivt på varje förslag om samarbete som stärker vårt gemensamma mål om tillväxt och sysselsättning.

Liksom resten av Danmark upplever huvudstadsregionen en nedgång i antalet utländska investeringar. Vad gör ni för att vända trenden?

— Vi ska arbeta målinriktat med vår ”produkt”, som bland annat skapas av våra kluster och tillgång på kompetens för utländska företag. Copenhagen Capacity räknar själv med att ha skapat 1.000 jobb under 2010.

Vad har ni för mål i år och 2012?

— 2010 slog vi vårt eget rekord. Detta år ser också fint ut och vi förväntar oss att slå rekordet igen och skapa 1.100 nya jobb. Även för 2012 har vi höga ambitioner trots en pressad marknad.

Vad kan mer göras för att skapa ett bättre klimat för näringslivet i hela Öresundsregionen?

— Vi ska arbeta med att stärka de branschkluster som sträcker sig över Sundet. Att attrahera och hålla kvar kompetent arbetskraft i regionen är oerhört viktigt för att kunna locka utländska bolag. Att stärka Kastrup med fler internationella förbindelser vore också bra.

Keld Broksø

…som lämnar posten som direktör för Danmarks Innovationscenter i den kinesiska storstaden för att bli ny chef för Copenhagen Capacity […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.