tisdag 26 november 2024

inloggad som

Tuffare tider väntar bankerna

Kort sagt: Den internationella finansturbulensen gör att bankerna på båda sidor om Sundet måste räkna med tuffare tider. Värst är läget i Danmark.

Av Anders Haskel, gästskribent

Sommarens turbulens på de finansiella marknaderna signalerar att en ny global recession kan vara på väg. Detta innan ekonomierna fullt ut hunnit återhämta sig från den förra krisen.

Framför allt hämmas den ekonomiska tillväxten av skuldproblemen inom euroområdet, men också den politiska striden om budgeten och skuldtaket i USA riskerar att slå mot tillväxtmöjligheterna.

Konkreta exempel på att läget är utmanande har kommit i form av svaga BNP-siffror från Tyskland och Frankrike. I Sverige varnar regeringen för lägre tillväxt och i Danmark har ekonomin stått i stort sett stilla sedan hösten 2010. Kraftiga kursfall sedan i våras för bankaktier i Sverige såväl som i Danmark speglar att marknaden ser allvarligt på läget.

Om olyckskorparna får rätt och skuldkrisen förvärras samtidigt som ekonomierna drabbas av en tydlig inbromsning kommer bankerna att få problem av flera olika orsaker.

Först ska dock sägas att de stora nordiska bankerna sannolikt står bättre rustade i dag att möta en kris jämfört med läget 2008. Balansräkningarna har stärkts upp av nyemissioner. Exponeringen är liten mot de värsta krishärdarna som Grekland och Portugal. Baltikum, som var ett stort sänke i samband med den förra krisen, riskerar inte att ställa till med lika stora problem denna gång.

Bankerna har dessutom säkrat sin finansiering på ett bättre sätt. Risken för en akut likviditetskris torde därför vara mindre i dag, om det skulle uppstå en situation liknande den efter Lehman Brothers konkurs hösten 2008 när bankfolket inte längre vågade lita på varandra. De räntor som betalades vid lån mellan bankerna sköt i höjden såvida lånemöjligheterna inte försvann helt och hållet.

Men i stället kan nya utmaningar dyka upp. En ny förtroendekris kan uppstå om problemen växer ytterligare i Italien och Spanien. I ett första läge kan franska banker ställas inför stora problem. Därefter kryper krisen närmare Tyskland och då är den plötsligt väldigt nära våra egna breddgrader. Högre finansieringskostnader kommer först att slå mot bankernas aktieägare, men också obligationsinnehavare kan räkna med kursfall på sina investeringar.

Att steget mellan hög tillväxt och djup recession inte är särskilt långt i exportberoende ekonomier som Sverige och Danmark såg vi för inte så länge sedan. En global inbromsning kan därför få stora konsekvenser snabbare än vi anar. Bankernas kreditförluster riskerar i ett sådant läge att öka snabbt. Minskade kreditvolymer slår mot bankernas räntenetto. Lägre börskurser sänker bland annat intäkterna från fond- och kapitalförvaltning.

Bostadsmarknaden skapar speciella frågetecken. I Sverige har det skett en tydlig inbromsning med fallande priser på bostadsmarknaden under 2011. De svenska bankerna har visserligen aldrig förlorat några stora summor på överbelånade hushåll, men samtidigt har hushållsskulden aldrig varit så stor som i dag.

Till skillnad från Sverige drabbades den danska bostadsmarknaden av ett kraftigt fall redan under perioden 2006-2008. Därefter har en viss återhämtning skett, men under de senaste månaderna kan en ny försvagning skönjas. Problemet med en svag bostadsmarknad är inte bara att bankerna kan få problem med högt belånade hushåll. En minst lika stor fara är att sjunkande bostadspriser leder till återhållsamma konsumenter, vilket slår mot hela ekonomin. Detta beteende skiljer sig nog inte särskilt mycket mellan Sverige och Danmark.

Ett särskilt kapitel är den kris som många mindre danska banker brottas med. Flera har redan gått omkull och danska branschföreträdare varnar för att fler står på tur. Politiska diskussioner pågår därför kring ytterligare ett bankräddningspaket.

Att politikerna snabbt genomför förtroendeskapande åtgärder har historiskt visat sig ytterst viktigt när förtroendet för ett lands banksystem vacklar. Beredskapen för detta kan snart behöva höjas.

Kort sagt: Den internationella finansturbulensen gör att bankerna på båda sidor om Sundet måste räkna med tuffare tider. Värst är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.