fredag 26 april 2024

inloggad som

Tungviktare satsar ytterligare 50 miljoner i FlatFrog

Bildskärmsbolaget FlatFrog Laboratories i Lund tar in drygt 50 miljoner kronor i en nyemission. Bakom pengarna står befintliga ägare som riskapitalbolagen Invus och Sunstone samt serieentreprenören Christer Fåhraeus.

FlatFrog utvecklar tryckkänsliga bildskärmar i storformat. Lite som gränssnittet i Iphone eller Ipad, men mycket större. Exempel på användningsområden är butiker, kasinon och utbildningsmiljöer där personer interagerar och söker information digitalt.

— Touch-ytor kommer finnas överallt i framtiden. Bland annat tror jag att e-handel och detaljhandel smälter ihop och då behövs teknik som gör det möjligt. Jag ser en enorm potential, säger Eric-Alan Rapp, partner i danska Sunstone Capital som funnits med länge bland investerarna.

Tillsammans med Invus och teknikföretaget Promethean utgjorde Sunstone stommen i den grupp som 2010 satsade 145 miljoner kronor i FlatFrog. Nu pumpar ägarna in ytterligare 52 miljoner. Planen är att under första kvartalet 2012 lansera en 32 tums LCD-skärm som kan hantera över tjugo samtidiga tryckpunkter. Priset ska ligga under 4.000 dollar.

Skärmarna tillverkas i samarbete med en etablerad elektronikproducent, än så länge hemligt vilken. Den tidigare planen var att börja sälja redan i fjol, men ett teknikskifte i vintras har försenat lanseringen. Med den nya investeringen på 52 miljoner har företaget rest över 230 miljoner kronor i riskkapital.

Ursprungligen har tekniken sina rötter i nedlagda Köpenhamnsbolaget Taktio. Christer Fåhraeus och Ola Wassvik grundade FlatFrog 2007 och fick tidig uppbackning från Sunstone. I dag har företaget 41 anställda. VD är Jonas Hedre, med ett förflutet som chef för multimedia på Sony Ericsson.

Kristian Svensson

Bildskärmsbolaget FlatFrog Laboratories i Lund tar in drygt 50 miljoner kronor i en nyemission. Bakom pengarna står befintliga ägare som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.