torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Acando färdiga med Danmark

|  ,
|  

När IT-konsulten Acando etablerade sig i Danmark 2007 var planen snabb expansion med ett trettiotal anställda redan första året. Men Danmarksäventyret har varit kantat med bekymmer och under sommaren såldes verksamheten. Koncernens VD Carl-Magnus Månsson utesluter en snar comeback.

Köpare till Acandos danska dotterbolag är Q2con. Samtliga anställda följer med i affären. Carl-Magnus Månsson vill inte säga hur många personer det rör sig om, men enligt den nyligen presenterade delårsrapporten omsatte dotterbolaget omkring åtta miljoner kronor under första halvåret 2011. Det motsvarar omkring en procent av koncernens omsättning.

— De två senaste åren har den danska verksamheten haft problem med lönsamheten. Därför valde vi att satsa på andra geografiska områden där vi ser större möjlighet att växa. De kunder vi har i Danmark sköter vi från Sverige, säger Carl-Magnus Månsson.

Han menar att Köpenhamnsverksamheten aldrig hann nå en kritisk massa innan konjunkturen vände 2008. Försäljningen innebär en engångskostnad på sju miljoner kronor för Acando. Därtill kommer goodwillnedskrivning på motsvarande tolv miljoner.

Acando omsatte under första halvåret 783 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på 40 miljoner. Av de runt 1.100 anställda sitter ett femtiotal i Malmö där bolaget växt något så här långt under året.

Joel Lyth

När IT-konsulten Acando etablerade sig i Danmark 2007 var planen snabb expansion med ett trettiotal anställda redan första året. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]