måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Värmekameror nytt fält för Lyyn

|  
|  

Lyyns bildbehandlingsteknik har använts till allt från att inspektera oljeledningar i grumliga vatten till att hålla koll på Öresundsbrons trafik i dimma. Nu letar sig Ideonbolagets teknik utanför det synliga spektrumet sedan en rad kunder börjat använda den för att manipulera bilderna från värmekameror.

I värmekameror översätts infraröd strålning till synligt ljus. Lyyns algoritm, som förbättrar sikten genom att sortera bort oviktig bildinformation, används normalt sett direkt på videoströmmar från synligt ljus men har visat sig fungera även på värmekamerans konstruerade bilder.

— Det var våra kunder som började testa vår teknik på detta sätt. Det funkar inte lika bra som på vanliga bilder men det hjälper en del, säger VD Bengt Sahlberg.

I samband med noteringen på Aktietorget förra sommaren tog bolaget in 6,8 miljoner kronor i en nyemission för att satsa på övervaknings- och säkerhetsmarknaden, ett segment där värmekameror används i allt högre utsträckning.

Som ett ledning i satsningen har Lyyn anställt säljare i Storbritannien och USA och är på väg att bygga upp ett återförsäljarnätverk i Amerika. Bolaget fick nyligen sin patentansökan i Japan godkänd men Bengt Sahlberg vill inte kommentera någon eventuell etablering i Asien, som är bolagets tredje stora marknad efter Europa och USA.

Huvuddelen av bolagets försäljning kommer fortfarande från kunder som vill förbättra sikten under vatten. Första kvartalet i år slutade omsättningen på 1,1 miljoner kronor, med 1,2 miljoner i förlust. Bolaget hade i slutet av mars 2,9 miljoner kronor kvar i kassan men enligt Bengt Sahlberg finns inga planer på fler emissioner framöver.

— Vi har inte sagt när vi hoppas nå break-even, men vi har sagt att vi ska göra det innan pengarna tar slut, säger han.

Lyyn har fem anställda varav tre i Lund.

Erik Olausson

Lyyns bildbehandlingsteknik har använts till allt från att inspektera oljeledningar i grumliga vatten till att hålla koll på Öresundsbrons trafik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.