fredag 19 april 2024

inloggad som

Värmekameror nytt fält för Lyyn

|  
|  

Lyyns bildbehandlingsteknik har använts till allt från att inspektera oljeledningar i grumliga vatten till att hålla koll på Öresundsbrons trafik i dimma. Nu letar sig Ideonbolagets teknik utanför det synliga spektrumet sedan en rad kunder börjat använda den för att manipulera bilderna från värmekameror.

I värmekameror översätts infraröd strålning till synligt ljus. Lyyns algoritm, som förbättrar sikten genom att sortera bort oviktig bildinformation, används normalt sett direkt på videoströmmar från synligt ljus men har visat sig fungera även på värmekamerans konstruerade bilder.

— Det var våra kunder som började testa vår teknik på detta sätt. Det funkar inte lika bra som på vanliga bilder men det hjälper en del, säger VD Bengt Sahlberg.

I samband med noteringen på Aktietorget förra sommaren tog bolaget in 6,8 miljoner kronor i en nyemission för att satsa på övervaknings- och säkerhetsmarknaden, ett segment där värmekameror används i allt högre utsträckning.

Som ett ledning i satsningen har Lyyn anställt säljare i Storbritannien och USA och är på väg att bygga upp ett återförsäljarnätverk i Amerika. Bolaget fick nyligen sin patentansökan i Japan godkänd men Bengt Sahlberg vill inte kommentera någon eventuell etablering i Asien, som är bolagets tredje stora marknad efter Europa och USA.

Huvuddelen av bolagets försäljning kommer fortfarande från kunder som vill förbättra sikten under vatten. Första kvartalet i år slutade omsättningen på 1,1 miljoner kronor, med 1,2 miljoner i förlust. Bolaget hade i slutet av mars 2,9 miljoner kronor kvar i kassan men enligt Bengt Sahlberg finns inga planer på fler emissioner framöver.

— Vi har inte sagt när vi hoppas nå break-even, men vi har sagt att vi ska göra det innan pengarna tar slut, säger han.

Lyyn har fem anställda varav tre i Lund.

Erik Olausson

Lyyns bildbehandlingsteknik har använts till allt från att inspektera oljeledningar i grumliga vatten till att hålla koll på Öresundsbrons trafik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.