söndag 5 maj 2024

inloggad som

Biomain i uppköp efter patentstrid

Dentalbolaget Biomain i Helsingborg förvärvar samtliga aktier i konkurrenten Ostech med sju anställda. Köpet sker efter en förlikning i en patenttvist vid Stockholms tingsrätt.

Tvisten vid Stockholms tingsrätt har rört användningen av implantatbroar med vinklade skruvkanaler. Förlikningen innebär att Ostech tillsvidare förbjuds sälja produkten på svenska marknaden.

Sedan starten 2008 har Ostech, med bas i Stockholm, växt till att förra året omsätta drygt 15 miljoner kronor där huvuddelen av försäljningen går till svenska dentallaboratorier.

— Processen blev startskottet på affären. Det är en oerhört viktig signal och stärker vårt patent gällande vinklade skruvkanaler i implantatbroar, säger Biomains nytillträdda VD Joakim Svensson.

Vinklade skruvkanaler ger estetiska och ekonomiska fördelar eftersom konstruktionen kan fästas direkt i käkbenets implantat oavsett placering.

Av de sju anställda följer fem med i uppköpet. Det rör sig primärt om personal på marknadssidan. Joakim Svensson vill inte uppge köpeskillingen i affären. Ostech var tidigare till huvuddelen personalägt.

Biomain omsatte 2010 närmare 50 miljoner kronor med ett svagt positivt resultat. Före uppköpet hade bolaget 36 anställda i Helsingborg. Huvudägare är grundaren Jerry Wiener och telekomentreprenören Joachim Samuelsson.

Joel Lyth

Dentalbolaget Biomain i Helsingborg förvärvar samtliga aktier i konkurrenten Ostech med sju anställda. Köpet sker efter en förlikning i en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.