onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kontantfria bussar dubblar omsättningen för Mobill

Med Skånetrafikens kontantstopp på bussar och tåg ökar trycket på biljetter via mobiltelefoner. Det gynnar teknikleverantören Mobill i Malmö, som räknar med att dubbla förra årets omsättning till 30 miljoner kronor.

Mobill startades 2005 av entreprenörerna Dennis Peteh och Drago Boras runt en idé om mikrobetalningar via mobiltelefonen. I början låg fokus på biljett- och betalningshantering via SMS till bland annat parkeringsautomater. Det är fortfarande bolagets största affärsområde, med bland annat Malmö Stad och privata aktörer som Q-park som kunder. På senare tid har dock kollektivtrafiken seglat upp som ett allt viktare segment, i kundlistan finns en lång rad länstrafikbolag i södra Sverige, däribland Skånetrafiken.

— Marknaden för mobila betalningar går spikrakt uppåt, speciellt inom kollektivtrafik, säger Joakim Niléhn.

Han har ett antal ledande positioner på Ericsson, Symbian och Philips-avknoppningen NXP Semiconductors bakom sig, men tog i början av våren tog över som VD på Mobill med uppdraget att göra bolaget redo för internationell expansion. Som ett led i det håller mjukvaran på att generaliseras för att göra den användbar på fler tillämpningar inom mobil e-handel.

Mobill har ett tiotalt fast anställda och har de senaste åren dubblat omsättningen år från år till 15 miljoner kronor 2010. Någon vinst har det ännu inte blivit, resultatet i senaste bokslutet visade på 7,7 miljoner kronor i förlust. Utöver grundarna har en rad privatpersoner och riskkapitalbolagen Tipal Invest och Asonia Invest finansierat verksamheten. Så sent som i maj tog bolaget in fyra miljoner kronor i en nyemission.

Anders Frick

Med Skånetrafikens kontantstopp på bussar och tåg ökar trycket på biljetter via mobiltelefoner. Det gynnar teknikleverantören Mobill i Malmö, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.