fredag 19 april 2024

inloggad som

Kontantfria bussar dubblar omsättningen för Mobill

Med Skånetrafikens kontantstopp på bussar och tåg ökar trycket på biljetter via mobiltelefoner. Det gynnar teknikleverantören Mobill i Malmö, som räknar med att dubbla förra årets omsättning till 30 miljoner kronor.

Mobill startades 2005 av entreprenörerna Dennis Peteh och Drago Boras runt en idé om mikrobetalningar via mobiltelefonen. I början låg fokus på biljett- och betalningshantering via SMS till bland annat parkeringsautomater. Det är fortfarande bolagets största affärsområde, med bland annat Malmö Stad och privata aktörer som Q-park som kunder. På senare tid har dock kollektivtrafiken seglat upp som ett allt viktare segment, i kundlistan finns en lång rad länstrafikbolag i södra Sverige, däribland Skånetrafiken.

— Marknaden för mobila betalningar går spikrakt uppåt, speciellt inom kollektivtrafik, säger Joakim Niléhn.

Han har ett antal ledande positioner på Ericsson, Symbian och Philips-avknoppningen NXP Semiconductors bakom sig, men tog i början av våren tog över som VD på Mobill med uppdraget att göra bolaget redo för internationell expansion. Som ett led i det håller mjukvaran på att generaliseras för att göra den användbar på fler tillämpningar inom mobil e-handel.

Mobill har ett tiotalt fast anställda och har de senaste åren dubblat omsättningen år från år till 15 miljoner kronor 2010. Någon vinst har det ännu inte blivit, resultatet i senaste bokslutet visade på 7,7 miljoner kronor i förlust. Utöver grundarna har en rad privatpersoner och riskkapitalbolagen Tipal Invest och Asonia Invest finansierat verksamheten. Så sent som i maj tog bolaget in fyra miljoner kronor i en nyemission.

Anders Frick

Med Skånetrafikens kontantstopp på bussar och tåg ökar trycket på biljetter via mobiltelefoner. Det gynnar teknikleverantören Mobill i Malmö, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.