fredag 23 februari 2024

inloggad som

Kontantfria bussar dubblar omsättningen för Mobill

Med Skånetrafikens kontantstopp på bussar och tåg ökar trycket på biljetter via mobiltelefoner. Det gynnar teknikleverantören Mobill i Malmö, som räknar med att dubbla förra årets omsättning till 30 miljoner kronor.

Mobill startades 2005 av entreprenörerna Dennis Peteh och Drago Boras runt en idé om mikrobetalningar via mobiltelefonen. I början låg fokus på biljett- och betalningshantering via SMS till bland annat parkeringsautomater. Det är fortfarande bolagets största affärsområde, med bland annat Malmö Stad och privata aktörer som Q-park som kunder. På senare tid har dock kollektivtrafiken seglat upp som ett allt viktare segment, i kundlistan finns en lång rad länstrafikbolag i södra Sverige, däribland Skånetrafiken.

— Marknaden för mobila betalningar går spikrakt uppåt, speciellt inom kollektivtrafik, säger Joakim Niléhn.

Han har ett antal ledande positioner på Ericsson, Symbian och Philips-avknoppningen NXP Semiconductors bakom sig, men tog i början av våren tog över som VD på Mobill med uppdraget att göra bolaget redo för internationell expansion. Som ett led i det håller mjukvaran på att generaliseras för att göra den användbar på fler tillämpningar inom mobil e-handel.

Mobill har ett tiotalt fast anställda och har de senaste åren dubblat omsättningen år från år till 15 miljoner kronor 2010. Någon vinst har det ännu inte blivit, resultatet i senaste bokslutet visade på 7,7 miljoner kronor i förlust. Utöver grundarna har en rad privatpersoner och riskkapitalbolagen Tipal Invest och Asonia Invest finansierat verksamheten. Så sent som i maj tog bolaget in fyra miljoner kronor i en nyemission.

Anders Frick

Med Skånetrafikens kontantstopp på bussar och tåg ökar trycket på biljetter via mobiltelefoner. Det gynnar teknikleverantören Mobill i Malmö, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.