tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… som stöttar entreprenörsstipendier i Skåne

I den sista kullen projekt som får del av EU-medlen finns Innovationskontor Syd, ett samarbetsorgan för de fem lärosätena i Skåne och Blekinge. Sedan starten i april har organisationen gett ekonomiskt stöd åt ett 20-tal studenters och forskares entreprenörsambitioner.

Landets åtta innovationskontor finansieras i huvudsak av regeringen och är tänkta att stödja kommersialiseringen av forskningsresultat genom rådgivning inom bland annat patentering, licensiering och affärsutveckling. I Skåne och Blekinge har universiteten valt att satsa de 21 miljoner kronorna från regeringen på innovationsstöd i tre nivåer. Forskare och studenter med en affärsidé kan få kostnader på uppåt 50.000 kronor för marknadsundersökningar och verifiering betalda, eller ett rent kapitalinskott på uppåt 300.000 kronor.

— Vi får dock inget ägande i företagen som vi får när vi går in via LUAB, säger Linus Wiebe, ställföreträdande innovationschef vid Lunds universitet och ansvarig för Innovationskontor Syd.

Nu har Innovationskontor Syd fått 6,5 miljoner kronor från regionala utvecklingsfonden, vilket matchas med lika mycket från de deltagande lärosätena. Enligt Linus Wiebe ska de nya pengarna gå till att utöka samarbetet med näringslivet och övriga aktörer i innovationssystemet.

Innovationskontor Syd har en fast anställd men engagerar totalt cirka 25 personer vid de deltagande lärosätena.

Erik Olausson

I den sista kullen projekt som får del av EU-medlen finns Innovationskontor Syd, ett samarbetsorgan för de fem lärosätena i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.