torsdag 9 maj 2024

inloggad som

… som stöttar entreprenörsstipendier i Skåne

I den sista kullen projekt som får del av EU-medlen finns Innovationskontor Syd, ett samarbetsorgan för de fem lärosätena i Skåne och Blekinge. Sedan starten i april har organisationen gett ekonomiskt stöd åt ett 20-tal studenters och forskares entreprenörsambitioner.

Landets åtta innovationskontor finansieras i huvudsak av regeringen och är tänkta att stödja kommersialiseringen av forskningsresultat genom rådgivning inom bland annat patentering, licensiering och affärsutveckling. I Skåne och Blekinge har universiteten valt att satsa de 21 miljoner kronorna från regeringen på innovationsstöd i tre nivåer. Forskare och studenter med en affärsidé kan få kostnader på uppåt 50.000 kronor för marknadsundersökningar och verifiering betalda, eller ett rent kapitalinskott på uppåt 300.000 kronor.

— Vi får dock inget ägande i företagen som vi får när vi går in via LUAB, säger Linus Wiebe, ställföreträdande innovationschef vid Lunds universitet och ansvarig för Innovationskontor Syd.

Nu har Innovationskontor Syd fått 6,5 miljoner kronor från regionala utvecklingsfonden, vilket matchas med lika mycket från de deltagande lärosätena. Enligt Linus Wiebe ska de nya pengarna gå till att utöka samarbetet med näringslivet och övriga aktörer i innovationssystemet.

Innovationskontor Syd har en fast anställd men engagerar totalt cirka 25 personer vid de deltagande lärosätena.

Erik Olausson

I den sista kullen projekt som får del av EU-medlen finns Innovationskontor Syd, ett samarbetsorgan för de fem lärosätena i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.