lördag 27 april 2024

inloggad som

Norskt industribolag går in i Gasporox

Oslobaserade Norsk Elektro Optikk har gått in som ny ägare i forskningsbolaget Gasporox i Lund, som utvecklar ett laserverktyg för gasanalys i slutna utrymmen.

Emissionen är den andra för Gasporox sedan kompanjonerna Masoud Khayyami och Jens Nilsen tillsammans med sitt medicinteknikbolag SpectraCure köpte upp huvuddelen av aktierna förra våren. Ingen av de inblandade parterna vill precisera hur stor investeringen är, men enligt Norsk Elektro Optikks VD Peter Kaspersen ger affären en drygt 20-procentig ägarandel i Gasporox.

Norsk Elektro Optikk är ett stiftelseägt bolag, grundat i mitten av 1980-talet. Inklusive dotterbolag sysselsätter verksamheten strax över 40 personer inom utveckling och produktion av optikbaserade analysinstrument för värmekraftverk, kemisk industri samt olje- och gasbolag.

I samband med investeringen går Peter Kaspersen in i Gasporox styrelse tillsammans med Annika Olsson, professor i förpackningslogistik vid LTH.

Gasporox instrument kan användas för att mäta täthet och gassammansättning i slutna hålrum, exempelvis livsmedelsförpackningar. Bolaget arbetar även med att utveckla ett diagnoshjälpmedel för bihåleinflammation. Tekniken kommer från forskning vid Lunds universitet.

Bolaget har tidigare inte haft några egna anställda, men i höstas rekryterades Maria Göth, tidigare PR-chef för Google i Sverige, som VD. Nu har även Märta Lewander, doktor i atomfysik, anställts som teknikchef.

Erik Olausson

Oslobaserade Norsk Elektro Optikk har gått in som ny ägare i forskningsbolaget Gasporox i Lund, som utvecklar ett laserverktyg för gasanalys […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.