torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Norskt industribolag går in i Gasporox

Oslobaserade Norsk Elektro Optikk har gått in som ny ägare i forskningsbolaget Gasporox i Lund, som utvecklar ett laserverktyg för gasanalys i slutna utrymmen.

Emissionen är den andra för Gasporox sedan kompanjonerna Masoud Khayyami och Jens Nilsen tillsammans med sitt medicinteknikbolag SpectraCure köpte upp huvuddelen av aktierna förra våren. Ingen av de inblandade parterna vill precisera hur stor investeringen är, men enligt Norsk Elektro Optikks VD Peter Kaspersen ger affären en drygt 20-procentig ägarandel i Gasporox.

Norsk Elektro Optikk är ett stiftelseägt bolag, grundat i mitten av 1980-talet. Inklusive dotterbolag sysselsätter verksamheten strax över 40 personer inom utveckling och produktion av optikbaserade analysinstrument för värmekraftverk, kemisk industri samt olje- och gasbolag.

I samband med investeringen går Peter Kaspersen in i Gasporox styrelse tillsammans med Annika Olsson, professor i förpackningslogistik vid LTH.

Gasporox instrument kan användas för att mäta täthet och gassammansättning i slutna hålrum, exempelvis livsmedelsförpackningar. Bolaget arbetar även med att utveckla ett diagnoshjälpmedel för bihåleinflammation. Tekniken kommer från forskning vid Lunds universitet.

Bolaget har tidigare inte haft några egna anställda, men i höstas rekryterades Maria Göth, tidigare PR-chef för Google i Sverige, som VD. Nu har även Märta Lewander, doktor i atomfysik, anställts som teknikchef.

Erik Olausson

Oslobaserade Norsk Elektro Optikk har gått in som ny ägare i forskningsbolaget Gasporox i Lund, som utvecklar ett laserverktyg för gasanalys […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.