fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ludesigrundare startar bolag för taxi-app

Från 1 juni går det att beställa taxi i Malmö med hjälp av en mobil-app. Då startar det nya Malmöföretaget Grabacab ett pilotförsök tillsammans med Taxi Skåne. Bakom Grabacab står Ola Forsström-Olsson, tidigare VD för mjukvaruföretaget Ludesi som gick i konkurs i höstas.

Det nya företaget har han grundat tillsammans med Ludesi-kollegan och gränssnittssdesignern Anna Kapferer, och ytterligare en person som inte vill vara offentlig ännu.

— Ett antal aktörer i världen arbetar med nya smartphonelösningar för taxibeställning, men ingen är etablerad i Sverige ännu. Jag tror att detta kan bli en stor marknad framöver, det är mest en fråga om vilket system som kommer att vinna, säger Ola Forsström-Olsson.

Appen kommer efter det första testet inte att vara knuten till ett visst taxibolag. I telefonen lägger man sin beställning med hjälp av GPS och kartfunktion. Signalen går ut till taxibilar i området som har appen aktiverad och kunden kan se vilka bilar och priser som finns att välja på. Appen kommer att vara gratis att ladda ner, Grabacab tar provision på varje körning som förmedlas i systemet.

— Vi börjar med Taxi Skåne eftersom de har utsetts till Sveriges bästa taxibolag två år i rad nu och har högt anseende bland kunderna. De har omkring 160 bilar och målet är att 25-30 av dem ska köra med vår app i juni. Efter pilotstudien hoppas vi kunna rulla ut till fler bolag under andra halvåret 2011, säger Ola Forsström-Olsson.

Grabacab har också slutit avtal med en leverantör av smartphones för att kunna erbjuda taxibolagen telefoner till reducerat pris. Grabacab finansieras av grundarna själva och ett innovationslån från Almi. Ola Forsström-Olsson siktar på att ta in externt kapital senare i år för att kunna göra en snabb marknadsexpansion i flera länder.

Lisa Kirsebom

Från 1 juni går det att beställa taxi i Malmö med hjälp av en mobil-app. Då startar det nya Malmöföretaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.