torsdag 18 april 2024

inloggad som

Ludesigrundare startar bolag för taxi-app

Från 1 juni går det att beställa taxi i Malmö med hjälp av en mobil-app. Då startar det nya Malmöföretaget Grabacab ett pilotförsök tillsammans med Taxi Skåne. Bakom Grabacab står Ola Forsström-Olsson, tidigare VD för mjukvaruföretaget Ludesi som gick i konkurs i höstas.

Det nya företaget har han grundat tillsammans med Ludesi-kollegan och gränssnittssdesignern Anna Kapferer, och ytterligare en person som inte vill vara offentlig ännu.

— Ett antal aktörer i världen arbetar med nya smartphonelösningar för taxibeställning, men ingen är etablerad i Sverige ännu. Jag tror att detta kan bli en stor marknad framöver, det är mest en fråga om vilket system som kommer att vinna, säger Ola Forsström-Olsson.

Appen kommer efter det första testet inte att vara knuten till ett visst taxibolag. I telefonen lägger man sin beställning med hjälp av GPS och kartfunktion. Signalen går ut till taxibilar i området som har appen aktiverad och kunden kan se vilka bilar och priser som finns att välja på. Appen kommer att vara gratis att ladda ner, Grabacab tar provision på varje körning som förmedlas i systemet.

— Vi börjar med Taxi Skåne eftersom de har utsetts till Sveriges bästa taxibolag två år i rad nu och har högt anseende bland kunderna. De har omkring 160 bilar och målet är att 25-30 av dem ska köra med vår app i juni. Efter pilotstudien hoppas vi kunna rulla ut till fler bolag under andra halvåret 2011, säger Ola Forsström-Olsson.

Grabacab har också slutit avtal med en leverantör av smartphones för att kunna erbjuda taxibolagen telefoner till reducerat pris. Grabacab finansieras av grundarna själva och ett innovationslån från Almi. Ola Forsström-Olsson siktar på att ta in externt kapital senare i år för att kunna göra en snabb marknadsexpansion i flera länder.

Lisa Kirsebom

Från 1 juni går det att beställa taxi i Malmö med hjälp av en mobil-app. Då startar det nya Malmöföretaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.